Hætta om foreslåtte kutt: – I dag betaler vi folk for å ligge og sove

- Ekstremvariant: Trond Einar Olaussen mener kuttforslagene fra politiets arbeidsgruppe er en ekstremvariant av hva som kan skje. Han håper og tror politimester Ellen Katrine Hætta vil høre på ham når hun skal lage sitt forslag. Begge foto: Kristina Bøland.

- Ekstremvariant: Trond Einar Olaussen mener kuttforslagene fra politiets arbeidsgruppe er en ekstremvariant av hva som kan skje. Han håper og tror politimester Ellen Katrine Hætta vil høre på ham når hun skal lage sitt forslag. Begge foto: Kristina Bøland.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nesseby og Gamvik kan miste sine lensmannskontor. Politimester Hætta vil erstatte «sovende politimenn» og tomme kontor med økt tilstedeværelse ute.

DEL

– I dag betaler vi folk for å ligge og sove og ha beredskapsvakt, jeg vil heller ha dem i aktiv tjeneste, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

Tirsdag var hun sammen med leder for arbeidsgruppa, Jan Rudi Pedersen i Vadsø for å møte regionrådet. Forsalget om å legge ned to lensmannskontor, i Nesseby og Gamvik er lagt fram av en arbeidsgruppe. Hætta vil se på dette, for så å legge fram sitt forslag 15. oktober.

– Jeg håper at vi kan ha en god dialog framover. Jeg skal ta arbeidsgruppas forslag, tygge litt og vri litt på det. Det er viktig for meg med innspill, sier Hætta.

Får politikontakt

Politimesteren mener at politimenn ikke vil forsvinne, selv om kontorene kan gjøre det.

– Det er fortsatt viktig at vi skal være til stede over hele Finnmark, men formen vil være annerledes, sier hun og legger til;

– Risikoen er at man må hente folk fra andre steder og at det tar tid, men vinningen er at terskelen for at politiet kommer blir lavere. Det vil nødvendigvis ikke ta lengre tid enn å hente inn politifolk som sover eller er på hytta.

Hætta vil sette seg inn i arbeidsgruppas forslag, som også inkluderer å opprette en politikontakt i hver kommune. Denne kontakten vil være tilgjengelig i et av de nedlagte kontorene en dag i uka.

– Jeg er glad for at alle kommune skal ha en politikontakt, og jeg ser på det som en styrke, sier politimesteren.

LES OGSÅ: – Helt utrolig at de gjør dette

Beroliget ordfører

Ordføreren i Gamvik, Trond Einar Olaussen reagerte med vantro da han først fikk nyheten om arbeidsgruppas forslag. Etter en grundigere gjennomgang fra Hætta er han mer håpefull.

– Jeg er litt roligere nå og jeg er sikker på at vi får en god dialog framover, sier Olaussen.

Med harde vinterforhold i fjellovergangene er han fortsatt bekymret for at Gamvik vil stå uten politi.

– Det arbeidsgruppa har presentert er en ekstremvariant hvor de ikke har tatt høyde for en normal vinterdag på Nordkyn, sier ordføreren.

Kommunen vil legge fram et høringsinnspill de håper vil påvirke Hættas beslutning.

– Vi er ute etter politifolk i Gamvik, og vi forventer at hun tar inn våre høringsinnspill.

Artikkeltags