Det bekrefter PST overfor Tv2.

– Jeg kan bekrefte at PST har gjort undersøkelser i en sak som tyder på at Polarinstituttet har vært utsatt for en nettverksbasert etterretningsoperasjon, sier Arne Christian Haugstøl, leder for seksjon for statlig aktører i PST til Tv2.

Han mener det må være en statlig aktør som står bak, men vil ikke spekulere i hvilken.

Brannmur

Direktør ved Polarinstituttet Jan-Gunnar Winther bekrefter til Nordlys at instituttet ved ett tilfelle har rapportert til PST om uregelmessighet på brannmuren.

Han vil imidlertid ikke spekulere i hva angriperne har vært ute etter, eller om de eventuelt har klart å få ut noe informasjon.

- På dette punktet må jeg henvise til PST, da det er de som rette faginstans står for etterforskningen i denne saken. Vi har så langt bare rapportert om uregelmessigheter ved kommunikasjonen ved vår brannmur, og på bakgrunn av dette har altså PST uttalt at det er snakk om et målrettet angrep. Når det kommer til omfanget av angrepet, alvorlighetsgraden av den informasjonen som er hentet ut, og så videre, er det PST som eventuelt vet noe om det, sier Winther.

- Sikrere data

Har sikkerheten på nettverket vært god nok?

- Vi foretar fortløpende det vi kan for å sikre våre data, men det er klart, det kunne helt sikkert vært bedre.Når det er sagt, så er jo realiteten i dagens verden slik at hvis man setter inn store nok ressurser, kan man hente ut omtrent hva man vil. Og det er tilfelle om så det skulle være snakk om Pentagon også.

Gjort undersøkelser

PST ønsker ikke overfor Nordlys å si noe om alvorlighetsgraden av angrepet.

- Vi går ikke i detaljer i konkrete saker. Det jeg kan si er at vi har vært og gjort undersøkelser hos Polarinstituttet, sier seniorrådgiver ved PST, Martin Bernsen til Nordlys.

- Når skal denne spionasjen ha skjedd

- Det er en tid tilbake.

- Har kontakt

Bernsen forteller at de nå er i kontakt med Polarinstituttet.

- Vi har en dialog med mange lignende institutter, så det er helt naturlig at vi også har kontakt med dem.

Polarinstituttet er et direktorat under Klima- og miljødepartementet med ansvar for forskning, miljøovervåkning og kartlegging i polarområdene.

De er derfor i kontakt med fra selskap i petroleumssektoren, også fra dem som vil drive med oljeboring i Barentshavet.