Den 35 år gamle mannen er siktet for frihetsberøvelse etter at han tok med seg familien - kone og fem barn i alderen ett til åtte år - til Syria.

Politiet mener å sitte på god oversikt over hvor familien skal ha oppholdt seg etter å ha blitt fraktet inn til det borgerkrigsherjede landet via Tyrkia. Blant annet skal det omfatte byen Raqqa nord i Syria, hovedstad for det selverklærte kalifatet til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Det bekrefter Arnold Nilsen, regionlensmann i Lenvik i Troms politidistrikt.

- Vi har grunn til å tro at de har oppholdt seg i Raqqa, sier han til Nordlys.

BAKGRUNN: Fembarnsfamilie rømte fra borgerkrigen i Syria

Beryktet brutalitet

IS' brutale regime i Raqqa er beryktet. Ifølge en avhopper fra ekstremistorganisasjonen som er intervjuet av CNN, er offentlige henrettelser nærmest daglig kost. Videoer publisert på nettet viser også menn som er korsfestet på torg i byen. En dokumentarserie i fem deler, laget av Vice News, gir også et innblikk i IS' strenge håndheving av islamsk sharia-lov i Raqqa.

IS er ført opp på FNs liste over terrororganisasjoner. Ifølge FN og Amnesty International står de bak omfattende menneskerettighetsbrudd.

Ifølge Nordlys' opplysninger mener politiet at familien skal ha blitt holdt under vakt mens de oppholdt seg i Syria. Som tidligere omtalt, skal 35-åringen angivelig ha reist til landet nettopp for å slutte seg til opprørerne i IS.

Kvinnen skal på sin side ha trodd at de skulle på familieferie til Tyrkia.

Fire-fem dager i Tyrkia

Onsdag møtte 35-åringen i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø, men da i forbindelse med en helt annen sak. I januar i år ble han dømt til fengsel i to år etter å ha blitt stoppet på Oslo lufthavn med 468 gram metamfetamin og 379 gram hasj i fjor. Saken gikk som tilståelsesdom i Senja tingrett, men mannen har anket over straffeutmålingen.

Syria-turen ble likevel et tema i ankesaken. 35-åringen ønsket imidlertid ikke å svare på spørsmål om turen, annet enn å bekrefte at han hadde vært i Syria sammen med familien.

De reiste inn i landet etter fire-fem dager i Tyrkia, forklarte han i retten - før han nektet å svare på flere spørsmål.

- Det er en lang historie, var alt mannen ønsket å si.

Etter å ha oppholdt seg i landet i én måned, kom familien lørdag 6. september tilbake til Norge. 35-åringen ble pågrepet på flytoget fra Oslo lufthavn. Som Nordlys tidligere har omtalt, hadde norske myndigheter da jobbet i lang tid med å få familien hjem.

Utelukker ikke utvidelse

Lenvik-politiet etterforsker ennå saken og utelukker ikke at siktelsen mot 35-åringen kan utvides.

- I vår sak etterforskes han per nå for frihetsberøvelse, ikke terrorbestemmelsen i straffeloven. Men når det gjelder siktelser i enhver sak, er det slik at man under etterforskningen ser på siktelsen som foreløpig, sier lensmann Arnold Nilsen.

Foruten frihetsberøvelse, er han også under etterforskning for tidligere å ha avgitt en annen identitet overfor norske myndigheter enn den han nå er kjent under.

Mannen har forklart seg i avhør med politiet, men Nilsen vil ikke gå nærmere inn på hans forklaring.

- Nå skal saken etterforskes videre, også med tanke på hvilke straffebud som eventuelt vil komme til anvendelse, sier lensmannen.

35-åringens forsvarer, advokat Joar Berg Henjum, er foreløpig tilbakeholden med å kommentere saken da etterforskningen er i en tidlig fase.

- Han erkjenner ikke straffskyld, men har gitt en omfattende forklaring til politiet om hva som har skjedd, sier Henjum til Nordlys.