Sunniva og Henriette (17) bekymrer seg for framtida - slik skal de prøve å redde kloden

«MILJØKUNSTNERE»: Breivang-elevene Sunniva Aspaas og Henriette Ryeng Davidsen er begge glødende engasjert i miljø, og håper kunsten kan bidra til å få ut budskapet. Her står de foran klassens utstilling på Polaria.

«MILJØKUNSTNERE»: Breivang-elevene Sunniva Aspaas og Henriette Ryeng Davidsen er begge glødende engasjert i miljø, og håper kunsten kan bidra til å få ut budskapet. Her står de foran klassens utstilling på Polaria. Foto:

Vil spre kunnskap om klima med nytt kunstprosjekt.

DEL

Global oppvarming. Poler som smelter. Hval med magen full av plast. Dette er noen av temaene disse Breivang-elevene håper på å kaste lys på med sitt nye prosjekt.

Andreklassingene Sunniva Aspaas og Henriette Ryeng Davidsen er to av elevene som tar det nye fordypningsfaget «kunst og skapende arbeid» med lærer Hilde Bloch. Da de fikk i oppgave å lage et stedsrelatert kunstprosjekt, falt valget på Polaria. Derifra var elevene tydelige på hva som opptok dem.

- Det er vi som er framtida. Hvis ikke vi tar vare på kloden, vil ikke framtidige generasjoner heller kunne ta vare på oss, sier Davidsen.

Dermed har de kastet seg løs på maling, installasjoner og plast som arbeidsmateriale for å vise Polaria-besøkende problematikken vi står ovenfor i nord - den økende mengden plast i havet.

Kritiserer klimaskeptikerne

Davidsen er frustrert over de som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og har valgt å gjøre sitt bidrag til en kommentar om isbjørner som lider under de økende klimautslippene.

- De som sier at «det er ikke ekte, bare fake news», fornekter og bidrar til at jorda blir varmere. Det er grunnen til at det er ei hand med et lyvekors, som også slipper ut forurensning, sier hun.

Det er flere av elevene som har valgt å bruke plast i sine verker. Aspaas er en av dem. Hun har laget en uro-installasjon der en blant annet kan se en hval med plast hengende ut av magen, inspirert av ekte hendelser fra Norge.

MILJØBEVISST KUNST: Torsdag var offisiell åpning av utstillinga andre- og tredjeklassingene på Breivang har jobbet med i ukesvis.

MILJØBEVISST KUNST: Torsdag var offisiell åpning av utstillinga andre- og tredjeklassingene på Breivang har jobbet med i ukesvis. Foto:

Vil påvirke

- Er dere bekymra for framtida?

- Ja! Det er det med at når planter og dyr dør ut, brytes et ledd i næringskjeden som igjen kan påvirke oss. Fisken, for eksempel. Vi må ha matfisk. Det er en grunn til at de er her, sier Aspaas. Davidsen nikker, og følger opp:

- I tillegg er det den romantiseringa noen har av ideen om at Nordpolen smelter bort, og at det vil gjøre det enklere å komme seg fra den ene delen av verden til den andre. Det er helt utrolig at man kan tenke at det skal være bra at et helt område forsvinner!

POLITISK BUDSKAP: Henriette Ryeng Davidsen forteller om sitt bidrag til utstillinga, der teksten «you are lying they are dying» står over et bilde av en isbjørn, som blir truffet av røyken fra fabrikkpiper og ei hand med lyvekors.

POLITISK BUDSKAP: Henriette Ryeng Davidsen forteller om sitt bidrag til utstillinga, der teksten «you are lying they are dying» står over et bilde av en isbjørn, som blir truffet av røyken fra fabrikkpiper og ei hand med lyvekors. Foto:

Men hva kan man gjøre?

- Det er tydelig at det er en krise, og mange vet om det. Men vi burde gjøre mer enn å kildesortere, og være fornøyd med det. Jeg gjør heller ikke nok, men vi er kunstnere, så vi må prøve å påvirke og spre budskapet med kunsten. Så må man så klart gjøre andre ting - ikke kaste brusflasker og plast på gata, for eksempel. Det havner i sjøen, sier Aspaas.

De legger til at de håper andelen turister som besøker Polaria, også kan få med seg utstillinga og lære av den. Davidsen avslutter:

- Vi håper det kan bidra til at folk fra hele verden, som kanskje ikke kan så mye om dette, kan se hva vi driver med her oppe. Kanskje de får noen ideer?

Utstillinga blir stående på Polaria fram til 15. mars.

ENGASJERTE: Denne klassen har jobbet iherdig i åtte uker for å sette opp utstillinga, som tar opp et av de mest aktuelle temaene i vårt arktiske samfunn; havforsøpling. F.v. Sunniva Aspaas, Guro Langstrand Isaksen, Henriette Ryeng Davidsen, Andreas Lund Håndstad, lærer Hilde Bloch. Foran: Diane, Kato Jørgensen, Jenny Karin Gautesdatter Paus og Rolf Kollnes

ENGASJERTE: Denne klassen har jobbet iherdig i åtte uker for å sette opp utstillinga, som tar opp et av de mest aktuelle temaene i vårt arktiske samfunn; havforsøpling. F.v. Sunniva Aspaas, Guro Langstrand Isaksen, Henriette Ryeng Davidsen, Andreas Lund Håndstad, lærer Hilde Bloch. Foran: Diane, Kato Jørgensen, Jenny Karin Gautesdatter Paus og Rolf Kollnes Foto:

Artikkeltags