Norge ligger på Europatoppen for klamydia. Særlig i Troms og Finnmark er sykdommen utbredt.

Professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, har mange års erfaring i spredning av infeksjonssykdommer, og mottar kontinuerlig data fra Det Europeiske senteret for sykdomskontroll i Sverige.

– Ingen i Norge har oppgitt at de er smittet av klamydia i utlandet, men på syfilis og gonoré opplever mange at de er smittet i utlandet. Når det gjelder hiv, oppgir halvparten av alle tilfeller at de har blitt smittet i utlandet, forteller Olsvik.

Mest klamydia

I Europa er klamydia den sykdommen som er mest utbredt. 146 personer pr. 100.000 tester positivt for klamydia per år i snitt i EU-land.

– For klamydia er Island en vinner. De er også veldig gode på å registrere antall tilfeller av klamydia, sier professoren, og poengterer at tallene må tas med en lite klype salt ettersom ikke alle land er like gode på å registrere kjønnssykdom-tilfeller.

Selv om klamydia er mest utbredt synes ikke Olsvik det er den skumleste kjønnssykdommen. Det er de antibiotikaresistente bakteriene han er bekymret for.

– Er det farligere å bli smitta av en kjønnssykdom i utlandet enn i Norge?

– Det er litt farligere og det er fordi antibiotikaresistensen er høyere i utlandet enn i Norge. For klamydiaen gjør det ingenting, men for gonoré og syfilis er det et problem, forklarer Olsvik.

 

England er gonoré-vinner

England som troner øverst på gonoré-toppen. Der har 75 av 100.00 personer sykdommen.

– Det finnes oftere gonoré i storbyene enn utenfor. I Finnmark og Troms har vi nesten ikke denne kjønnssykdommen, men den finnes i Oslo. Det er ofte menn som har sex med menn som er smittebærere og de bor og ferierer oftere i storbyer, forklarer Olsvik.

I utlandet blir de fleste nordmenn smittet i Europa, men også i Afrika og Asia blir nordmenn smittet av gonoré.

– I Asia er det ofte menn som har sex med prostituerte, og de har oftere kjønnssykdommer. Det er også flere land i Afrika, særlig på vestkysten, som har mye syfilis, informerer Olsvik og legger til:

– Er du i Afrika, må du ha med medbrakt.

 

Skummel utvikling

Og kampen mot kjønnssykdommene ser vi ikke ut til å vinne med det første.

– Egentlig er det en urovekkende utvikling. Gonoré stupte på 60-tallet, men nå øker det igjen. Syfilis var faktisk helt borte, men også det er tilbake. Klamydia øker også, men den er lett å behandle, påpeker Olsvik.

– Hva skyldes denne utviklingen?

– Vi er flinkere til å registrere kjønnssykdommene, men det faktum at kondom har forsvunnet er nok mye av årsaken til økningen. Etter p-piller og angrepiller kjøper ikke lengre folk kondom for å unngå uønska graviditet, sier Olsvik og legger til:

– Reis gjerne på tur, men ikke bli for vennlig med lokalbefolkningen.