(iFinnmark)

I helgen ble MPDLS-søkeutstyret til SAR Queen brukt for aller første gang i Finnmark. Redningsoppdraget var så vellykket at leteoppdraget som like gjerne kunne blitt dratt ut i langsommelig tid, tok langt kortere tid å løse for personellet om bord i redningshelikopteret.

Søkeutstyret har fått navnet MPDLS, som er en forkortelse for Mobile Phone Detection and Localization System. Det muliggjør som navnet tilsier, at personellet om bord i SAR Queen AW101 kan detektere mobiltelefoner når de flyr inn i et område. Hvordan teknologien fungerer i praksis, og hva folk bør tenke over når de er i områder uten mobildekning, skal vi komme tilbake til litt lenger ned i artikkelen.

Fant savnet mann

Lørdag ettermiddag gikk alarmen hos operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt. En mann i 30-årene ble meldt savnet etter at ingen hadde hørt fra vedkommende på 24 timer.

Leteaksjon ble igangsatt med en gang, kunne politiets operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm opplyse lørdag. Hovedredningssentralen ble varslet og SAR Queen kalt ut.

Pilot i 330 Skvadronen, Nils Christian Kaaresen, vil ikke gå inn på detaljer om redningsoppdraget av hensyn til personvernet, men sier generelt til iFinnmark at de tok i bruk det nye søkeutstyret for første gang i helga.

– Vi hadde et oppdrag i helga; søk etter en savnet person. Et søk som kunne dratt veldig langt ut i tid, men siden vedkommende hadde telefonen påskrudd selv om han var i et område utenfor mobildekning, var vi i stand til å spore han, sier Kaaresen.

Tok bare minutter

Prinsippet bak Mobile Phone Detection and Localization System (MPDLS) er ganske enkel. SAR Queen har med seg en innebygget mobilmast. En telefon som er uten dekning, vil hele tiden søke etter ledige master. Når SAR Queen kommer nært nok, vil den telefonen koble seg til mobilmasten i helikopteret.

– Det gjorde at vi løpet av noen minutter kunne finne mobilen hans, og dra rett til vedkommende og få han fraktet dit han ble fraktet, sier Nils Christian Kaaresen.

Og så til beskjeden 330 Skvadronen ønsker at alle bør kjenne til. For det er nemlig slik at mange velger å å slå av mobilene sine for å spare strøm når de oppholder seg i områder uten mobildekning. Det er altså nå en god grunn til ikke å gjøre.

– Oppfordringen fra oss til hele publikum i Finnmark. Hvis dere er i et område uten dekning, ha mobilen din påskrudd. Ha gjerne med ekstra strøm i form av en powerbank. Da vil vi finne savnede personer mye fortere, sier han.

Fordel også under dårlig vær

Nils Christian Kaaresen minner om at det er ikke bare bare å finne folk ved hjelp av øynene selv i åpne landskap.

MPDLS har i tillegg den fordelen at den kan brukes til å få kontakt med savnede personer også under dårlig vær. Selv ved dårlig værforhold der det normalt ikke er flyforhold, kan de ligge høyt oppe i skyene på vinterstid tross snøfokk, og få kontakt med savnede personer, ifølge piloten.

– De får kontakt med hverandre, og de vil se hvor telefonen er hen. Når vi får kontakt, kan vi sende en tekstmelding til personene for å høre om de er OK. Ofte er noen savnet uten å trenge hjelp. Selv om det ikke er dekning, så kan de svare at de er på hytten og det er ingen nød, sier han.

LES MER:

Les også

I jobben redder Mats (33) mennesker i nød. Dette er dagen han ikke glemmer: – Hun slapp ikke tak i meg