Harstad (NTB): Petter Northug var i det spøkefulle hjørnet etter at han og lillebror Tomas tok gullet på lagsprinten i ski-NM del 2 i Harstad torsdag.

Northug avgjorde stafetten på siste etappe og sørget for Strindheim-gull. Martin Johnsrud Sundby gikk Røa inn til sølv, mens Håvard Solås Taugbøl knep bronsemedaljen for Lillehammer foran nesa på Kjelsås-ankermann Eirik Brandsdal.

Etter målgang hevdet en humoristisk Petter Northug at oppgaven ble vanskeligere enn han hadde sett for seg.

– Taktikken røk tidlig. Vi var enige om at Tomas skulle rykke fra, og det er klart det er skuffende når man må endre planen på den måten. Da ble det mye hard jobbing på sisteetappen. Vi gjennomførte rett og slett ikke det vi var enige om, sa VM-kongen fra Falun til NRK mens lillebror Tomas smilte lurt i bakgrunnen.

– Sånn er det når man har vært litt småsjaber en uke i forveien. Den omtalte planen la vi for tre-fire uker siden, og jeg var ikke forberedt på å få en knekk i forrige uke med forkjølelse. Jeg får komme sterkere tilbake neste år og gjøre jobben da, repliserte Tomas.

Usikker på formen

Når alt kom til alt, hadde storebror Petter små problemer med å avgjøre stafetten til Strindheims fordel. Inn mot mål hadde han god kontroll.

– Jeg var mest usikker på om vi hadde igjen én etappe eller om vi skulle til mål. Heldigvis skulle vi til mål, sa mannen med fire gull fra vinterens VM på svensk jord.

Brødrene Northug, som var tilbake på toppen av lagsprintpallen i NM for første gang siden 2010, var favoritter foran torsdagens renn i Harstad. Sykdomstrøbbelet til lillebror Tomas gjorde imidlertid at han var usikker på egen form.

– Jeg tok en telefon til sportslig leder i Strindheim tirsdag etter en intervalløkt som ikke var så veldig imponerende. Han overbeviste meg om å ta sjansen på å gå, og kroppen responderte ganske bra. Jeg er fornøyd med at jeg stilte til start, sa han.

Tullet med gateløp

Fredag fortsetter NM med 10 kilometer klassisk i Harstad. Den distansen har Petter Northug jr. valgt å stå over. Han stiller imidlertid til start i Ski Classics-avslutningen Årefjellsløpet lørdag og i Flyktningerennet dagen derpå.

Etter torsdagens NM-gull spøkte 29-åringen med at han og lillebror Tomas skulle gjennom ytterligere en duell lenge før den tid.

– Jeg og Thomas har et gateløp her i Harstad i kveld. Det er én kilometer med jaktstart etter totaltida vi brukte på etappene her i dag, og på én kilometer løp er vi ganske jevne. Dermed regner jeg med at det blir spurtoppgjør, og der er jeg enda sterkere på beina enn på ski, sa Northug.