Norges Banks første renteheving er like rundt hjørnet. Det kan gi en økonomisk smell for alle med store boliglån.

Norges Banks nye rentebeslutning blir offentliggjort denne uken. Samtidig legger sentralbanksjef Øystein Olsen frem årets første Pengepolitiske rapport, som indikerer hva renten vil være i de kommende tre årene.

Styringsrenten er nå på rekordlave 0,5 prosent, og alt tyder på at den første rentehevingen siden 2011 nå er nært forestående.

- Vi mener det er veldig gode grunner til at Norges Bank bør heve renten i juni, alternativt i september i år, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, til Nettavisen.

Kan ta mange på senga

Han mener at bedre økonomiske utsikter, både i Norge og globalt, gjør at alt taler for en raskere renteheving.

Det tror han kan ta mange boligeiere på senga.

- Boliglånsrentene følger styringsrenten tett, og den største overraskelsen vil ikke komme i finansmarkedene, men hos husholdningene. De vil få beskjed om at rentene skal tidligere opp og skal stige mer enn det Norges Bank har sagt tidligere, sier Andreassen.

110 milliarder

Men allerede nå indikerer sentralbanken et kraftig renteløft. I den aller øverste delen av rentebanen til Norges Bank, fra desember i fjor, åpner sentralbanken for at styringsrenten vil stige helt til 4,15 prosent innen utgangen av 2020. Det vil bety en boliglånsrente på opp mot seks prosent.

Slår dette «worst case scenario»-et til, vil bety at de samlede rentekostnadene i Norge vil øke med rundt 110 milliarder kroner i året. Norske husholdninger har en samlet gjeld på rundt 3.000 milliarder kroner.

I gjennomsnitt må hver husholdning betale 46.000 kroner mer i året i renteutgifter, men for mange vil det være mye mer. 

* Har du to millioner eller mer i lån, må du betale minst 73.000 kroner ' mer i boliglån på toppen av det du allerede betaler.

* Har du over tre millioner kroner i boliglån, må du betale minst 100.000 kroner mer i året. 

* Har du 3,65 millioner eller mer i lån, slik rundt 250.000 nordmenn, har, må du ut med med minst 133.000 kroner i året.