I juni flyttet fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fra Senja til Mandal. Nå skal relasjonen mellom ham og 27 år gamle Bahareh Letnes ha vært tema på Statsministerens kontor (SMK), skriver nettstedet Filter Nyheter.

Letnes flyktet fra Iran for elleve år siden og fikk innvilget asyl i Norge i 2008.

Filter Nyheter skriver at det skal ha blitt stilt spørsmål om hvordan Sandberg kombinerer privat og offisiell kontakt med iranske myndigheter, opp mot rollen som fiskeriminister og representant for den norske regjeringen.

«Ikke fulgt meg på møter»

Kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet svarer Filter Nyheter på vegne av Sandberg:

«Letnes har ikke fulgt meg på noen møter eller reiser knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet, eller politisk relaterte reiser/møter knyttet til mitt virke som fiskeriminister», skriver Wensel til nettstedet.

I mars i år reagerte partikollega Christian Tybring-Gjedde på at Sandberg deltok på en persisk nyttårsfest, i regi av den iranske ambassaden. En fest der også Bahareh Letnes var med.

– Ja, jeg deltok, og det var en fantastisk kveld med hyggelige mennesker, skrev Sandberg i en tekstmelding til Nettavisen i etterkant av festen.

Den gang fungerte Sandberg som justisminister. Letnes har den siste tiden delt feriebilder på Instagram sammen med fiskeriministeren.

I 2017 var fiskeriministeren også i Iran. Den gang var han der sammen med norske forretningsfolk for å selge inn norsk sjømat og oppdrettsteknologi, skriver Fiskeribladet.

Sandberg: Ingen forbindelse

Letnes opprettet i januar i år firmaet B&H General Trading Company Bahareh Letnes, som hun blant annet oppgir skal drive med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette», skriver VG.

Til VG sier fiskeriministeren at han ikke har noen forbindelser til selskapet. VG har også spurt ham om han har vurdert om hans relasjon til Letnes kan komme i konflikt med rollen som statsråd.

– Nærings- og fiskeridepartementet eller statsråden har ikke, og har ikke hatt noen relasjon til selskapet eller annet som det henvises til, er svaret til VG fra Nærings- og fiskeridepartementet og Sandberg.

Vil ikke kommentere

Filter Nyheter har spurt statsminister Erna Solberg (H) om hun er tilfreds med tidspunktet regjeringen fikk vite om relasjonen på. Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved SMK svarer slik på vegne av statsministeren:

«Statsministeren har jevnlig samtaler med sine statsråder. Innholdet i disse samtalene er fortrolige mellom statsminister og statsråd, og ikke noe vi går ut med. Vi kommenterer ikke på hvor statsrådene ferierer ut fra et generelt sikkerhetsprinsipp. Forholdet til andre lands myndigheter følger av norsk utenrikspolitikk, og legger også grunnlaget for statsråders kontakt med andre land og deres representanter.»

Nordlys har forsøkt å komme i kontakt med Sandberg fredag kveld, uten å lykkes. Overfor Filter Nyheter vil ha imidlertid ikke kommentere hvilken relasjon han har til Letnes. Han vil heller ikke kommentere innholdet i samtaler med statsministeren, eller medarbeidere i departementet.

Det har heller ikke lyktes for Nordlys å komme i kontakt med Letnes.