Forberedt på storinnrykk i påskefjellet: - 16 hendelser hittil

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ifølge varsom.no er det fortsatt farbar is på de fleste vannene i Troms og Finnmark, med unntak av vann der isen er svekket på grunn av reguleringer eller rennende vann under isen.

DEL

Norsk Folkehjelps mannskaper i påskeberedskap forbereder seg på en hektisk påskehøytid.

- Erfaringsmessig inntar påsketuristene fjellet for alvor på onsdag før påskehelgen, sier nasjonal beredskapsansvarlig i Norsk Folkehjelp, Vegard Standahl Olsen, ifølge en pressemelding.

Norsk Folkehjelps mannskaper har vært i påskeberedskap over hele landet siden fredag, og hittil har det blitt rapportert inn 16 større og mindre hendelser. Sju av alarmene har vært leteaksjoner, og ni av hendelsene har vært skadde skiløpere som har trengt hjelp til å komme seg ned til bil eller ambulanse.

- Første del av påsken er den roligste, men vi har sjelden hatt så mye å gjøre før selve påskehelgen. Heldigvis har det vært få alvorlige hendelser, men vi har hatt ulykker der pasientene har hatt store smerter. Da er det godt å kunne hjelpe, sier Vegard Standahl Olsen.

Nord i landet er det fortsatt godt med snø, mens det sør i landet er svært varierende forhold. Mens noen lokallag har nøyet seg med hjemmeberedskap på grunn av sein påske og lite snø, er andre i full beredskap i fjellet og melder om fortsatt godt skiføre.

- Flere lokallag har brukt de siste dagene på å trene i området der de har base i påsken. Noen steder meldes det om utfordrende forhold hvis man skal ta seg rundt med scooter og redningsutstyr, og da er det viktig at mannskapene er forberedt på å takle disse forholdene hvis noe skulle skje, sier Standahl Olsen.

Ifølge varsom.no er det fortsatt farbar is på de fleste vannene i Troms og Finnmark, med unntak av vann der isen er svekket på grunn av reguleringer eller rennende vann under isen. Fra Nordland og sørover i landet har isen begynt å miste bæreevnen og er mange steder i ferd med å gå i oppløsning, med mindre man er høyt til fjells.

Snøskredfaren er justert til moderat i hele landet for onsdag og torsdag.

- Ved denne faregraden kreves kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem for å kunne ferdes trygt i skredterreng, som typisk er 30 grader eller brattere. I tillegg må man forvente lokale ustabile områder, sier Standahl Olsen.

Artikkeltags