Glem førjulsdagene. Dette er den nye, store bulkedagen

BULKEDAG: Jan Fleinsjø i Gjensidige har noen tips til hvordan du kan unngå typiske parkeringsskader som de innfelte bildene viser. Fredag denne uken er det «Black Friday» - ifølge forsikringsbransjen en av de store bulkedagene.

BULKEDAG: Jan Fleinsjø i Gjensidige har noen tips til hvordan du kan unngå typiske parkeringsskader som de innfelte bildene viser. Fredag denne uken er det «Black Friday» - ifølge forsikringsbransjen en av de store bulkedagene. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvert år bulker tromsøværinger for nær 18 millioner kroner. Fredag er blant verstingene.

DEL

I en årrekke har lille julaften vært omtalt som den store bulkedagen. I alle fall hos forsikringsselskapene. For med haugevis av førjulsshoppere i sving, kan det fort smelle på parkeringsplassene.

Nå mener imidlertid forsikringsbransjen å ha identifisert den «nye» bulkedagen.

Nærmere bestemt «Black Friday», en årlig shoppedag etter Thanksgiving i USA som for alvor har gjort sitt inntog i Europa de siste årene.

Dersom en har sett én eneste reklame de siste ukene, kan en umulig ikke ha fått det med seg. Dagen skal markere starten på julehandelen og shoppeglade overlesses av tilbud. Meningen er selvfølgelig at du skal bruke penger.

Nær 18 mill. i året

Men det er også grunn til å være på vakt for mer enn bare pengebruken. For det er ikke bare kredittkortene som kan gå varme, advarer Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige.

- En bør være ekstra oppmerksom i trafikken, spesielt på parkeringsplassene og i parkeringshus. Det er der det smeller, sier han.

Bilskader etter rygging og påkjørte, parkerte kjøretøy, utgjør bare i Tromsø årlige erstatningsutbetalinger på 17-18 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge (FNO). Mange av disse utbetalingene skjer nettopp etter travle handledager som «Black Friday».

LES OGSÅ: Var på julehandel med ungene - fikk sjokk da han kom tilbake til bilen

Parkeringstips

I den anledningen har Gjensidige noen tips.

- De fleste kjører med fronten først når de parkerer. Dersom flere rygger inn og kjører ut fra parkeringslommen med fronten først, mener vi mange smeller og farlige situasjoner kunne vært unngått, sier bilmekaniker og bilteknisk konsulent i Gjensidige, Jan Fleinsjø.

Han mener dessuten at mange med fordel kan la bilen stå dersom en skal og handle på dager som «Black Friday».

- Bruk kollektivtrafikk hvis du har muligheten, ellers er det færre mennesker og lettere å finne en grei parkeringsplass tidlig på dagen. Stress ned, rygg inn og parker litt unna inngangspartiet for å unngå skader, sier Fleinsjø.

Artikkeltags