Det blir sårt, rart og veldig morsomt når Hålogaland Teater setter opp Endre Lund Eriksens «Den sommeren pappa ble homo».

Det er første gang HT tar tak i noe fra forfatterens fyldige katalog – og Lund Eriksen gleder seg som et barn til å se resultatet når fortellingen om 13 år gamle Arvidsjaur og sommeren da alt ble annerledes tar veien fra bok til scene.

– Arvidsjaur er på verdens verste ferie. Han er på en campingplass, med sin nyskilte far, og det regner konstant. Skikkelig utrivelig. Han treffer ei svært pågående jente, som vil være vennen hans. Og hun har en pappa som er veldig homo. Og så blir faren til Arvidsjaur, som ikke er homo i det hele tatt, plutselig veldig interessert i denne mannen, forteller Lund Eriksen.

Historien utvikler seg på dramatisk, og morsomt, vis.

Oscar-nominert regissør

Resultatet på scenen er det regissør Petter Næss som har ansvaret for. Næss står bak filmer som Elling, Bare Bea og Tatt av kvinnen, for å nevne noe. Førstnevnte ble da også nominert til Oscar i sin tid.

Næss er begeistret for jobben med «Den sommeren da pappa ble homo», og tripper etter å komme i gang.

– Historien er drivende god. En trist, nyskilt og hetero mann som etter hvert blir gladere og gladere og til slutt kjempeglad og homofil. Og så Arvidsjaurs kamp for at ting bare skal bli som de var før. Han har ikke noe imot homofile. Han vil bare ikke at pappaen skal være det, sier Næss.

Dramatiseringen står Toril Solvang for, og historien på scenen fortelles gjennom Arvidsjaur selv. Hans oppfatning av ting, hans refleksjoner og kommentarer til det som skjer.

– Han prøver å skape sin egen historie slik han vil ha den. Men de voksne, og virkeligheten, trekker alt i en helt annen retning. Dette er denne guttens fortvilende, men samtidig veldig morsomme, kamp for å hindre at han mister faren sin.

Unge stjerner

Den formidable formidlingsjobben hviler på skuldrene til 15 år gamle Sindre Arder Skildheim og 13 år gamle Isak Bakli Aglen, som deler på rollen som Arvidsjaur.

– Jeg tror det blir veldig morsomt. Han er en spesiell person. Og alt rundt han er helt kaos. Det blir gøy å se hvordan vi får det til på scenen, sier Skildheim.

– Ja, det blir helt vanvittig! Og situasjonen hans er vanskelig å sette seg inn i uten å ha vært der. Men han er forvirret, stakkars!, sier Aglen.

De to hovedrolleinnehaverne får de aller beste skussmål fra ringreven Kristian Fr. Figenschow jr., som spiller pappaen deres.

– Jeg har hatt æren av å jobbe med begge disse før, og det gleder meg å se hvordan den nordnorske skuespillerkunsten lever videre gjennom Lille HT. Disse to er svært dyktige!

Figenschow gleder seg til å sette i gang.

– Vi har en praktfull regissør. Og vi skal lage en fantastisk forestilling av en fantastisk bok, skrevet av en fantastisk forfatter!