12 timer etter at hammerfestmannen Magnus Knudsen og medsoldatene sist torsdag hadde overtatt som nye grensevakter på grensen mellom Norge og Russland i Øst-Finnmark, ble det slått rød alarm, melder Finnmark Dagblad.


Den eldste kontingenten med grensejegere sto klare for dimisjon på oppstillingsplassen da alarmen gikk ved 14-tiden. Det ble dermed de helt ferske arvtakerne som måtte rykke ut.


– Jeg var i ferd med å gjøre meg klar til dimisjonsoppstilling og skulle sende avtroppende kontingent til Kirkenes da alarmen gikk, forteller kompanisjef Lars-Einar Kjøren ved Pasvik grensestasjon til forsvaret.no.


Noen hadde krysset grensen til Russland. En operasjon ble satt i gang under ledelse av kompanisjefen og i samarbeid med politiet som kom til stedet etter kort tid.


– Vi er alltid til stede ved grensen og var derfor raskt ute på stedet der grensekrenkelsen ble detektert. Der ble det satt i gang sporsøk, forteller Kjøren.

Jaktet på kjøretøy

Ved hjelp av sensorer og med bistand fra politiet ble det raskt klart at de mistenkte hadde benyttet et kjøretøy, og dette ble et spor politiet og grensejegerne jobbet ut fra.


– Vi fant ut i samarbeid med politiet, at de tre hadde benyttet et kjøretøy som vi straks begynte å lete etter, forklarer Kjøren.


Sporsøket ledet langs grensen på norsk side til en hytte der kjøretøyet også ble funnet. I hytta fant grensejegerne tre franske turister, som ikke var klare over at de hadde brutt loven og forvillet seg innom Russland.


– De tre var samarbeidsvillige og beklaget seg veldig. De ble overlatt til politiet og innbrakt for avhør, forteller Kjøren.
Etter avhør ble de presentert forelegg.

– Spennende

Magnus Knudsen (19) begynte førstegangstjenesten i fjor sommer, og kom til Øst-Finnmark rett før jul. Han var patruljefører for patruljen som ble sendt ut i søket etter de tre franskmennene.
 

– Jeg kjente at pulsen steg, og selv om det ikke var så dramatisk, så var det spennende, artig og utfordrende, sier han til Finnmark Dagblad.
 

– Det er absolutt ikke kjedelig å være grensevakt, sier han.

To valg

Etter endt førstegangstjeneste har Magnus Knudsen to alternativer:
 

– Det blir å fortsette i militæret eller å studere, sier han.
 

– Hvis det blir militæret, hvilken retning tenker du da?
 

– Jeg kunne tenke meg å søke meg til Telemarksbataljonen eller noe liknende, sier Magnis Knudsen.