Gå til sidens hovedinnhold

På denne øya stopper alt opp klokka 12 hver dag

Artikkelen er over 6 år gammel

Siesta skal ha kommet til ytre Senja for flere hundre år siden da et spansk skip forliste i Sandsvik.

HUSØY PÅ SENJA: Når minuttviseren siger mot 12-tallet forbereder Sylvia Berntsen og de andre arbeiderne på fiskebruket hos Brødrene Karlsen seg på en time med mat – og kanskje en liten blund for noen.

For Husøy er nå den eneste plassen på Senja der siestaen er ennå i live. På folkemunne heter det at siestaen kom til Senja da et spansk lasteskip forliste i Sandsvika utenfor Gryllefjord for flere hundre år siden. Spanjolene som kom i land skal være de som har skapt den flere hundre år lange skikken med en hvilepause midt på dagen, noe som enda er i bruk i Spania. En skikk som altså også etter hvert ble innført i Husøy på nord-Senja. Og den er altså den eneste plassen på øya der arbeidsfolket kan ta seg en matbit og rekke å få seg en liten blund før arbeidsdagen fortsetter.

- Siesta er vel og bra det, men jeg synes en time blir for mye når mange i tillegg faktisk spiser middag klokken 12 midt på dagen. Man blir jo rett og slett litt døsig etter en god og tidlig middag, og jeg tror nok mange sliter litt med at de har problemer med å komme seg ned på bruket når arbeidet starter igjen, sier Sylvia.

- Bare å stenge butikken klokken 12

Randi Karlsen som driver den eneste butikken på Husøy forteller at hun er pent nødt til å innrette seg etter siestaen på øya.

- Da er det ikke et eneste menneske i butikken, og det er omtrent ikke liv ute heller. Da vrir jeg om dørnøkkelen, og går hjem. Her i butikken går handlingen til vanlig i to bølger, de første er her svært tidlige, og så kommer den andre bølgen mot slutten av dagen.

- Etter hva vi hører er det mange som da faktisk spiser middag da. Er det ikke litt tidlig å få i seg middag med flere timer igjen av arbeidsdagen?  Man blir jo faktisk ganske trøtt etter en ordentlig middag?

- Det kan nok så være, men dette er noe vi har hatt så lenge jeg kan huske og sikkert langt tilbake i tid. Og på vinteren er det faktisk ganske praktisk at arbeidsfolket kan få spise enten middag eller en god matbit da. Ikke lenge etter at siestaen er over begynner de første båtene å komme inn med fisk, og da går det stort sett i ett, mange ganger til langt utover kvelden.

- Har du forresten hør hvorfor vi fra Husøy er så raske med å spise os ferdig?  Jo, for da får vi en lenger blund under siestaen, kommer det fra Randi.

- Siestaen forsvant midt på 80-tallet i Gryllefjord

- Butikksjef Reidun Kristiansen som driver Matkroken i Gryllefjord forteller at den spanske siestaen i fiskeværet forsvant midt på 80-tallet. Siestaen i Gryllefjord varte i to timer, mens Husøy altså har bare en time stopp midt på dagen.

- Jeg husker jo godt da mine foreldre drev butikk her i fjorden, og da hadde vi siesta fra klokken 13 til klokken 15, og så var det på jobb igjen. Når klokken nærmet seg siesta merket vi at trafikken i butikken stilnet helt av – folk visste jo at da stenge alle butikkene i fjorden i to timer.

Kristiansen sier at selv om det var en spesiell tid, så ville ikke hun hadde siestaen tilbake.

- I dag må jeg med min butikk forholde seg til både vareleveranser og annet som kommer til faste tider, og personlig synes jeg det er godt å ha en kontinuerlig åpningstid uten pause midt på dagen, det hører liksom gamle dager til.

- Men vi har faktisk en liten levning igjen av siestaen også hos oss. Under Senjafestivalen hver sommer blåser vi liv i siestaen.

Kommentarer til denne saken