Gå til sidens hovedinnhold

På bare et øyeblikk ble Gitte (22) hacket på Instagram: - Jeg mistet fullstendig kontroll

Nå advarer Gitte Øgård mot å gi bort telefonnummeret sitt.

For abonnenter
(Avisa Nordland)

Torsdag formiddag fikk Gitte Øgård en melding på Instagram fra en profil som angivelig var en av hennes venninner. Det som så ut som hennes venninne, Sandra, stilte et relativt uskyldig spørsmål. Det 22-åringen ikke visste, var at det var en falsk profil som hadde kontaktet henne, med samme navn og bilde som venninnen.

- Hei, kan du gi meg telefonnummeret ditt?, lød spørsmålet hun fikk.

Gitte reagerte ikke noe spesielt over spørsmålet, og gav fra seg sitt nummer. Videre i dialogen kommer det fram at "Sandra" vil ha Gitte med i en konkurranse. Etter hvert forstår 22-åringen, som opprinnelig er fra Bardu men bor i Bodø, at noe er galt. Hun blokkerer kontoen som har kontaktet henne.

- Jeg ga bare bort nummeret mitt til ei jeg trodde var min venninne. Plutselig mistet jeg fullstendig kontroll over kontoen min, sier hun.

Hackerne har nå overtatt Instagram-kontoen hennes fullstendig. De har endret både telefonnummer og epost på kontoen, slik at hun ikke har mulighet til å hente tilbake kontrollen.

- Etter dette, ringte jeg både politiet, og kontaktet nettsiden Slettmeg.no. Jeg har også kontaktet Facebook, som eier Instagram, og bedt om hjelp. Men ingen ser ut til å ville, eller kunne hjelpe meg, sier Øgård oppgitt.

Personene som har overtatt kontoen, har ikke lagt ut noen bilder. Derimot har de sendt vanvittig mange meldinger til Gittes kontakter, og de forsøker å fortsette svindelen i hennes navn.

- Jeg har lagt ut en melding om dette på Facebook, og advart mine venner. Nå vil jeg også forsøke å advare folk gjennom avisen. Venner av meg har opplevd at det er opprettet falske profiler på dem, advarer Øgård.

Hun forteller sier at personene som står bak spør underveis i dialogen om hvilken operatør man har. Det har i enkelte tilfeller ført til at det har blitt trukket penger fra telefonregninga til de som er rammet.

- Selv aner jeg ikke hvordan de har klart å få til dette. Altså, all kred til de som har klart å gjøre dette, men det er veldig kjipt for oss som blir rammet.

Da hun forsøkte å komme i kontakt med Facebook, for å berge kontoen sin, ble hun bare satt i kontakt med en robot som hun fikk pratet med. Av Facebook har hun fått oppskrifter som kan hjelpe henne å få tilbake kontoen, men ingen av disse oppskriftene vil hjelpe, all den tid hackerne har endret både epost og telefonnummer på hennes konto.

- Poenget mitt med å fortelle historien min, er for å vise hvor sårbar man er, og hvor lett andre kan klare å overta kontoen din. Hadde jeg hatt en to-trinns-innlogging, hadde dette aldri skjedd.

På nettsiden Slettmeg.no får man mange gode råd for hvordan man skal gå fram dersom man blir hacket. Dersom man fortsatt klarer å logge inn på kontoen sin, bør man endre passordet sitt umiddelbart. Men sjansen er ganske stor for at personene som har overtatt kontoen din endrer epost-adressen din. Da har du problemer.

- Dersom du ikke får brukt e-postadressen din til å få tilbake tilgang, er det ikke garantert at det lar seg gjøre å få tilbake tilgang i det hele tatt. Om du ikke får det til, vurder å lage en ny Instagram-konto, og rapporter den gamle, er rådet fra Slettmeg.no.

- Ofte vil imidlertid hackeren ha endret e-postadressen som er knyttet til kontoen, slik at du ikke får tilbakestilt passordet. Da går du frem slik:

Kommentarer til denne saken