Gå til sidens hovedinnhold

For tre år siden veide Mari-Mette 150 kilo. Nå skal hun kjempe for de overvektige

Artikkelen er over 5 år gammel

Mari-Mette Graff fra Tromsø ble i helga valgt som ny leder av Landsforeningen for overvekt (LFO ).

- Det er en utrolig tillitserklæring og en fantastisk mulighet til å få lov til å sette dagsorden på et område som er så tabubelagt, sier Graff.

LFO er en landsomfattende demokratisk og ideell bruker-og interesseorganisajon for alle som er, eller har vært sykelig overvektig.

Måtte ta operasjon

På det meste veide Graff 150 kilo og hadde en BMI på 54.

- Jeg gikk ned mange kilo med kostholdsomlegging, men så skjedde det som ofte skjer at man legger på seg igjen, forteller Graff.

- Jeg bestemte meg for å ty til den drastiske løsningen som fedmekirurgi er.

Det var for tre år og to måneder siden. I dag har hun et lettere liv.

- Jeg har mye bedre helse og en lettere hverdag, selv om det har vært forskjellige plager underveis. Jeg anbefaler alle som vil ta en fedmeoperasjon om å sette seg godt inn i hva dette medfører, sier Graff.

Ble medlem for ett år siden

For ett år siden meldte hun seg inn i LFO etter at hun fant en side om foreningen på Facebook. I helga ble hun valgt inn som ny leder og erstatter foreningens mangeårige leder Jørgen Foss.

Graff gleder seg til å ta fatt på jobben.

- Overvekt er befengt med mange fordommer. Mange tror at det bare er å spise mindre og trene mer, men det er ikke så enkelt, sier hun, og forklarer:

- Når du går ned i vekt går også forbrenningen ned. Så du kjemper en kamp mot egen kropp.

Folkehelsefokus

Graff forklarer at de er opptatt av å se overvekten i et helhetsperspektiv.

- For å forebygge sykelig overvekt handler det om å ha et tydelig folkehelsefokus i Norge, sier hun, og nevner blant annet den endrede sukkeravgiften og samarbeidet foreningen har med Kiwi om å få til en sunnere dagligvarebeholdning.

- På sikt ønsker vi en tydelig merking av varene i butikken, slik det er i England, sånn at det skal bli enklere for forbrukerne, sier Graff.

Men det handler ikke bare om forebygging.

- Det er veldig viktig at pasienten får rett behandling av sykelig overvekt, og at behandlingen er kunnskaps- og forskningsbasert.

Hun understreker:

- Sykelig overvekt er et medisinsk problem, ikke et moralsk problem.

Som leder ønsker Graff først og fremst å øke livskvaliteten for sine medlemmer og deres nære.

- Hvis jobben vi gjør kan føre til at enkeltmedlemmer får et lettere liv i forhold til at man får hjelp til å gjøre rette valg, fordommer svekkes og at behandlingstilbudet er preget av kvalitet. Da har vi lykkes, sier hun.

Kommentarer til denne saken