Gå til sidens hovedinnhold

– Overvektig, ja, men ikke kall meg feit!

Artikkelen er over 5 år gammel

Det har stor betydning hvilket ord fastlegen din bruker.

Fastlegenes første måte å fortelle pasientene at de har noen kilo for mye, påvirker viljen til å samarbeide om å gå ned i vekt.

Kort fortalt var det da leger brukte ordet «feit» om pasientene, at utgangspunktet for å gå ned i vekt var dårligst, skriver Tønsberg Blad.

Det viser en undersøkelse som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. Undersøkelsen er gjort i Midt-Norge over fem år, og har tatt for seg personer som av medisinske årsaker har blitt henvist til hjelp på grunn av overvekt.

Forskerne ved St. Olavs hospital og NTNU i Trondheim fant ut at det var av vesentlig betydning at fastlegene tok opp temaet med riktig ordbruk, og at fastlegene kan spille en viktig rolle for å ta tak i et stadig økende norsk helseproblem.

Les også: – Skolebarn må bevege seg mer

Dersom fastlegene angriper problemet på feil måte, kan det gi økt risiko for blant annet depresjon.

Forfatter Magnus Strømmen ved Senter for fedmeforskning, ved St. Olavs Hospital, skriver at fire av fem pasienter mente at legens evne til å bruke riktige ord, var av betydning for samarbeidet videre. Over ni av ti mente det var riktig at legen tok opp temaet for første gang.

Les også:  - Overvekt gir kreft

Fastlegene kvier seg på sin side til å ta opp temaet, av frykt for å støte pasientene. Spesielt hvis de ikke kjenner pasientene godt fordi de ikke har hatt behov for å gå mye til fastlege tidligere. Derfor var det bare en av tre pasienter i undersøkelse, som hadde opplevd at fastlegene hadde tatt initiativ til samtalen.

Slik ble fedmeuttrykkene rangert av pasientene, fra passende til upassende:

1. Vekt

2. Overvekt

3. Vektproblem

4. BMI

5. For tung

6. Høy BMI

7. For kraftig

8. Fet

9. Obesitas

10. Fedme

11. For tykk

12. Sykelig overvekt

13. Overflødig vekt

14. Feit

Kommentarer til denne saken