Overgriper har vært på rømmen siden april. Nå vurderer de å anmelde Kriminalomsorgen

KAN ANMELDE: Kvinnen som ble utsatt for overgrep av tromsømannen på 90-tallet, vurderer nå å anmelde Kriminalomsorgen etter at han rømte underveis fra Vadsø til Bergen. Her sammen med sin bistandsadvokat Sjak R. Haaheim da saken gikk for Nord-Troms tingrett i fjor høst.

KAN ANMELDE: Kvinnen som ble utsatt for overgrep av tromsømannen på 90-tallet, vurderer nå å anmelde Kriminalomsorgen etter at han rømte underveis fra Vadsø til Bergen. Her sammen med sin bistandsadvokat Sjak R. Haaheim da saken gikk for Nord-Troms tingrett i fjor høst. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den overgrepsdømte tromsømannen stakk av da han fikk reise alene med fly. Halvannen måned senere er han ennå ikke kommet til rette.

DEL

Bestill Nordlys+ og få tilgang til alt innhold.

Egentlig skulle trebarnsfaren i 40-årene sone bak murene i Bergen fengsel nå, etter at han i november i fjor ble dømt i Nord-Troms tingrett.

Her fikk han åtte års fengsel for gjentatte, grove overgrep mot sin egen, mindreårige datter og en annen jente.

Men siden 22. april har ingen hørt fra ham.

Da lot Kriminalomsorgen han reise alene med fly fra fengselet i Vadsø til Bergen. Underveis stakk han av - etter alle solemerker på Oslo lufthavn.

- Det er en sak vi fortsatt jobber med, men det er ikke noe nytt å meddele. Han er ennå etterlyst og vi forsøker å komme i kontakt med ham, sier politioverbetjent Jarle Johnsen, leder for kriminalvakten ved Tromsø-politiet.

LES OGSÅ: Lagde «manus» for overgrepsfilm med datteren

Vurderer anmeldelse

I mellomtiden vurderer de fornærmede å anmelde Kriminalomsorgen for tjenesteforsømmelse. Det opplyser advokatene Cecilie Drechsler og Sjak R. Haaheim, som begge var bistandsadvokater da saken gikk for tingretten.

De reagerer sterkt på at mannen fikk reise helt fra Vadsø til Bergen uten at noen fulgte ham.

- Jeg lurer på om de i det hele tatt har lest dommen og sett hvilke overgrep min klient er utsatt for. Det strider mot alles rettsoppfatning at man skal sende en incestdømt mann alene med fly, sier Drechsler.

Hun forteller at hun har hatt vanskelig for å forklare for sin klient, som ennå er mindreårig, hvordan dette i det hele tatt kunne skje.

- Jeg vet ikke hva slags etterforskningsskritt politiet har gjort, men jeg har vært opptatt av å få på plass sikkerhetstiltak rundt min klient, sier Drechsler.

LES OGSÅ: Krever åtte års forvaring for overgrepstiltalt trebarnsfar

- Usedvanlig sløvt og slendrian

Haaheim er i likhet med sin kollega sjokkert over Kriminalomsorgens beslutning. Hans klient er i dag voksen og bosatt på Østlandet - samme sted der alle spor etter mannen slutter.

- Det skaper en utrygghet hos henne. Det er usedvanlig sløvt og slendrian at Kriminalomsorgen lar en forbryter reise alene med fly. I en moderne rettsstat som Norge, trodde jeg ikke at det var mulig, sier Haaheim.

Han er ikke nådig i sin karakteristikk av Kriminalomsorgens beslutning. Han mener at de har et forklaringsproblem.

- De kan ikke høres på at de sier at de skal se på sine rutiner. De må svare - i full offentlig - på praksisen med å sende farlige forbrytere sammen med vanlige borgere, alene på fly. Dette har en side mot fornærmede, som regner med og legger til grunn at staten tar vare på straffanger, men også en side mot vanlige borgere på fly som ikke vet at de sitter sammen med en straffedømt og potensielt farlig innsatt, sier Haaheim.

Saken fortsetter under bildet.

Bistandsadvokat Cecilie Drechsler og statsadvokat Torstein Lindquister.

Bistandsadvokat Cecilie Drechsler og statsadvokat Torstein Lindquister. Foto:

Fare for gjentakelse

I dommen fra Nord-Troms tingrett slås det fast at mannen er pedofil og har dårlige behandlingsutsikter. Videre anses gjentakelsesfaren som høy.

- Dette er en pedofil forbryter som staten Norge nå har gitt anledning til å utføre sin pedofile virksomhet overfor barn i utlandet. Kriminalomsorgen har rett og slett lagt til rette for at han kan forgripe seg på andre barn med å ikke passe på ham, sier Haaheim, som i løpet av sine 15 år som jurist - både i påtalemyndigheten og som advokat - aldri har hørt om noe lignende.

- Jeg må si at jeg er dypt sjokkert. Det er klart at det er her er rimelig grunn til å etterforske om Kriminalomsorgen har begått tjenesteforsømmelse. Men min klient vil tenke seg godt om før hun går til en eventuelt anmeldelse, sier advokaten.

Tilbakeholdne om etterforskning

Jarle Johnsen i Tromsø-politiet ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke etterforskningsskritt politiet gjør for å finne mannen. Det er imidlertid gjort undersøkelser i mannens bolig i Tromsø, slik Nordlys tidligere har omtalt.

- Vi har gjort flere tiltak for å forsøke å lokalisere og finne ut hvor denne mannen er, men foreløpig har vi ingen konkrete opplysninger, sier Johnsen.

- Er det grunn til å tro at han har vært i Tromsø?

- Det blir spekulasjoner. Det er ting som tyder på at han har vært på Gardermoen, men utover det er det usikkert.

LES OGSÅ: Vitnet mot overgrepstiltalt slektning: - En lettelse å få forklart meg

Filmet overgrep

Overgrepene mot datteren som mannen er dømt for, startet i 2009 da jenta var fem-seks år gammel. Da han forklarte seg i rettssaken i oktober i fjor, innrømmet han åtte konkrete episoder der han hadde begått seksuelle overgrep mot den lille jenta.

Påtalemyndigheten mente på sin side at det var ført bevis for langt flere overgrep. Ifølge statsadvokat Torstein Lindquister, som var aktor i saken, dreide seg om minst 20 overgrep.

Han la ned påstand om at mannen ble idømt forvaring i åtte år, men retten landet på at det var tilstrekkelig med fengselsstraff.

Under flere av overgrepene mot datteren ble det både filmet og tatt bilder. Innholdet i enkelte av filmene - som han også viste til datteren - ble gjengitt under rettssaken og kan ikke karakteriseres som annet enn svært grovt.

Mannen ble også dømt for flere seksuelle overgrep mot en annen mindreårig jente, som altså i dag er voksen, fra 1993 til 1997-1998.

Går gjennom rutiner

Jorid Midtlyng, direktør for Kriminalomsorgen region nord, sier følgende til kritikken fra advokatene:

- Vi er kjent med at mange stiller spørsmålstegn ved avgjørelsen som er tatt. Vi står midt i en prosess der vi går gjennom våre rutiner for å se hvordan vi kan unngå lignende situasjoner, men her har vi ikke konkludert og jeg kan derfor ikke kommentere det, sier Midtlyng.

At det nå trues med anmeldelse for tjenesteforsømmelse, har hun ingen kommentar til.

- Fornærmede står fritt til å ta de initiativene som de synes er naturlige, sier Midtlyng.

Artikkeltags