Mor til Nordlys: Kontaktet politiet om overgrepssiktet i 2011

BEKYMRINGSMELDING: Politiet har tidligere fått en bekymringsmelding om tromsømannen (22) som nå er siktet for overgrep mot til sammen 60 mindreårige. Det bekrefter Elin Norgård Strand, politiadvokat i Troms politidistrikt.

BEKYMRINGSMELDING: Politiet har tidligere fått en bekymringsmelding om tromsømannen (22) som nå er siktet for overgrep mot til sammen 60 mindreårige. Det bekrefter Elin Norgård Strand, politiadvokat i Troms politidistrikt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En bekymret mor kontaktet politiet om den overgrepssiktede tromsømannen, men ingenting skjedde. Før fire og et halvt år senere.

DEL

Siden i mars har politiet etterforsket det som ser ut til å være den mest omfattende overgrepssaken som er rullet opp i Tromsø.

Hittil er det identifisert 60 fornærmede, opplyste politiet i en pressemelding tirsdag. De fleste av dem er unge gutter fra Tromsø som ble kontaktet av den i dag 22 år gamle siktede mannen, via falske profiler på Facebook og Skype.

Her utga han seg for å være en 15 år gammel jente. På den måten fikk han fornærmede til å sende ham bilder og videoer.

Burger og spill

Politiet mener å kunne tidfeste majoriteten av overgrepene fra 2014 til 2016.

Nordlys har imidlertid vært i kontakt med en kvinne som forteller at hun henvendte seg til politiet allerede i juni 2011.

Siktede var da i 17-årsalderen, brukte sitt eget navn på både Facebook og Skype og oppsøkte hennes da 11 år gamle sønn via nettet, forteller hun.

Ifølge moren startet samtalene med at siktede spurte om han og sønnen skulle møtes i Tromsø sentrum og at han kunne kjøpe ham mat fra Burger King og nye spill.

Etter kort tid skal imidlertid samtalene ha tatt en ny vending. Kvinnen har selv sett chatteloggene mellom sønnen og siktede. Her skal sistnevnte ha spurt om gutten kunne ta nakenbilder av seg selv og jevnaldrede venner.

På et tidspunkt skal siktede også ha sendt nakenbilder av seg selv, kan kvinnen fortelle.

I avhør

Likevel skulle det altså gå over fire og et halvt år før politiet pågrep mannen 11. mars i år. I avhør med politiet har han erkjent straffskyld for store deler av siktelsen.

I dag reagerer kvinnen på at det ikke ble gjort mer da hun kontaktet politiet. Hun forteller at hun heller ikke fikk noen tilbakemeldinger på hvorfor henvendelsen aldri resulterte i noe mer - før politiet kontaktet henne i vinter for å få i stand et avhør av sønnen.

- Det er helt vanvittig. Kanskje kunne han ha vært stoppet før, sier hun til Nordlys.

Tromsøadvokat Ingunn Tøllefsen er blant fire bistandsadvokater i saken. Hun har følgende kommentar til det kvinnen forteller:

- Dersom dette stemmer, burde varsellampene ha gått hos politiet.

Bekymringsmelding

Elin Norgård Strand, politiadvokat i Troms politidistrikt, bekrefter at politiet tidligere har fått det hun kaller en bekymringsmelding om den nå overgrepssiktede mannen.

Hun kan imidlertid ikke si noe nærmere om når det skjedde da saken aldri ble registrert som en anmeldelse i politiets systemer.

- En person har i avhør oppgitt å ha meldt om dette tidligere. Vi kan ikke bekrefte det, men ser heller ingen grunn til å betvile det, sier Strand til Nordlys.

I og med at saken ikke ble håndtert som noe annet enn en bekymringsmelding, finnes det i dag ingen informasjon i politiets systemer om hva kvinnen fortalte.

- De som tok imot informasjonen, vurderte at det ikke var grunnlag for å starte etterforskning. Siden denne informasjonen ikke er loggført, har vi heller ikke noe grunnlag for å vurdere den på nytt, sier Strand.

- I lys av det man vet i dag, burde politiet ha reagert annerledes?

- Det kommer helt an på hva som lå i meldingen vi fikk. Siden jeg ikke vet det, er det vanskelig for meg å kommentere det.

Fysiske møter

Den 22 år gamle tromsømannen er siktet for flere overtredelser av sedelighetskapitlet i straffeloven:

  • I hovedsak skal han ha fått barn til å vise seg nakne via bilder, videoer og webkamera. Han skal også ha fått enkelte til å utføre seksuelle handlinger med seg selv mens han så på.
  • Videre skal 22-åringen ha oppbevart deler av materialet i etterkant. Ifølge politiet er det imidlertid ingenting som tyder på at det er spredt videre.
  • Siktelsen omfatter også seksuell omgang med barn under 16 år ved at mannen skal ha møtt enkelte fornærmede fysisk, ikke bare på nettet.

De fleste fornærmede som er identifisert hittil, er gutter i alderen 12 til 15 år fra Tromsø. 22-åringen har imidlertid også vært i kontakt med barn i Nordland.

Politiet mener å ha avdekket de mest alvorlige forholdene, men utelukker ikke at saken kan vokse ytterligere i omfang.

Artikkeltags