Den 90 år gamle mannen erkjenner skyld for deler av overgrepene, og vil gjøre opp for seg.

 – Nå vil jeg ta den straffen jeg er berettiget å få, sa han i sin forklaring i Øst-Finnmark tingrett onsdag.

Tidligere på dagen forklarte tre brødre seg om seksuelle overgrep i barn- og ungdommen.

Alle tre fortalte om gjentatte episoder med ulike overgrep, først og fremst da de har vært på sommerferie hos besteforeldrene i Nordland, men også enkelte episoder i Øst-Finnmark.

Les også: Bestefar (90) innrømmer overgrep mot barnebarna

Alderen uviss

Det er uklart for alle involverte nøyaktig når overgrepene, som først og fremst har bestått i onanering, startet, og hvor gamle barnebarna var da. Men tiltalen tar utgangspunkt i at én av guttene var under 14 år, mens de to andre var under 16 år. I retten fortalte også de at overgrepene startet de var yngre enn 14 år.

– Jeg har ikke forklart det for politiet, men jeg vet at det må ha skjedd før, for jeg visste at det kom til å skje når vi reiste på sommerferie, fortalte en av dem.

Bestefaren erkjenner at de fleste overgrepene har skjedd, men kan ikke si noe om hvor gamle guttene var da de fant sted.

- Det er andre som lider

Han forklarer handlingene med det han etter hvert har skjønt at er en «pedofil legning».

– Jeg synes det er forferdelig at vi er her i dag. Ikke for min egen del, men jeg har jo familie også. Men personlig mener jeg at jeg må gjøre rett for meg, det er de andre som lider, sa han.

Ett av barnebarna er i dag i slutten av tenårene, mens de to andre er i 20-årene. Saken kom for en dag i desember i 2012, da en av guttene gikk til anmeldelse av bestefaren.

Etter hvert som de to øvrige ble avhørt i saken, ble det klart at også de hadde vært utsatt for overgrep.

Vanskelig tid

I retten fortalte alle de tre guttene om vanskelige livssituasjoner de siste årene.

Alle tre går regelmessig til psykolog, og har hatt vanskeligheter med å fullføre videregående skolegang. Nå har alle planer for framtiden, og håper å legge saken bak seg.

– Men det er vanskelig å planlegge framtiden, spesielt når jeg ikke har visst når denne rettssaken skulle komme opp. Jeg vet ikke om jeg våger å se lyst på framtiden heller, sa det eldste barnebarnet i retten.