Av 156 bekreftet døde er det 35 utlendinger, opplyser en polititalsperson til AFP. Nesten 500 er i tillegg såret i angrep mot tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka, bekrefter politiet.

– Den norske ambassaden i Colombo arbeider for å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med eksplosjonene på Sri Lanka, sier Utenriksdepartementets pressetalsperson Per Bardalen Wiggen til NTB.

Kirken St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo like nord for hovedstaden og Zion Church i Batticaloa øst på øya er rammet. Videre er tre hoteller i den sentrale delen av Colombo rammet. Det dreier seg om femstjernershotellene Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury, melder BBC.

En tjenesteperson sier det dreier seg om til sammen seks eksplosjoner som fant sted omtrent samtidig første påskedag på Sri Lanka. Den første meldingen dreide seg om eksplosjonen i kirken i hovedstaden. 30 minutter senere kom meldingene om eksplosjoner i de to andre byene.

Det er mistanke om at eksplosjonene i to av de tre kirkene ble utført av selvmordsbombere, ifølge tjenestepersonen.

Kraftige eksplosjoner

Alex Agieleson, som var nær St. Anthony's Shrine i hovedstaden, sier bygninger rundt kirken ristet som følge av eksplosjonen. Et stort antall sårede ble fraktet bort i ambulanser, forteller han.

St. Sebastian's Church i Negombo har på sin Facebook-side lagt ut bilder som viser ødelagte vegger. Taket er blåst bort, og dører og vinduer slått ut.

En talsmann for hotellet Cinnamon Gard, som ligger nær statsministerboligen, sier eksplosjonen rammet en restaurant der minst én person ble drept.

Advarsel

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Så langt har ingen uttalt at de sto bak søndagens angrep, og myndighetene har ikke nevnt begrepet terrorangrep, men lokale medier påpeker at det dreier seg om tilsynelatende målrettede angrep mot religiøse og økonomiske mål.

– Grusomme scener

Mano Ganeshan, som er statsråd i landets regjering, har besøkt åstedet for eksplosjonene i Colombo. Han uttrykker sjokk over angrepene.

Finansminister Mangala Samaraweera sier angrepene ser ut til å ha vært «godt koordinert i et forsøk på å ta liv, skape kaos og anarki», og at «mange uskyldige folk» er drept.

En annen statsråd, Harsha de Silva, beskriver det han omtaler som «grusomme scener» ved St. Anthony's Shrine og at «mange kroppsdeler ligger strødd utover».

President Maithripala Sirisena ber folk om å beholde roen og bistå myndighetene. Statsminister Ranil Wickremesinghe fordømmer det han kaller «feige» angrep.

Om lag 10 prosent av landets befolkning er muslimer og rundt 6 prosent er kristne. Resten er i hovedsak buddhister.