I 2018 skal Otium stå ferdig. Bare to år senere kan man trenge et nytt sykehjem

BYGGESTART I MARS: Slik ser HRTB Arkitketer for seg nye Otium i Tromsdalen. Onsdag sa kommunestyret i Tromsø ja til å bygge sykehjemmet. Etter planen skal bo- og velferdssenteret stå klart i 2018. (Foto: HRTB Arkitekter)

BYGGESTART I MARS: Slik ser HRTB Arkitketer for seg nye Otium i Tromsdalen. Onsdag sa kommunestyret i Tromsø ja til å bygge sykehjemmet. Etter planen skal bo- og velferdssenteret stå klart i 2018. (Foto: HRTB Arkitekter)

Artikkelen er over 3 år gammel

Sa enstemmig ja til nytt sykehjem i Tromsø.

DEL

Sykehjemmet Otium har vært en hard nøtt for byrådet i Tromsø, som egentlig lovet ferdigstillelse to år etter at de ble valgt i 2012.

I 2014 skulle det opprinnelig stå ferdig, siden ble det lovet 2015-2016. Nå er ventetida over, for både befolkning, en utålmodig opposisjon og Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg.

I dag ble det nemlig vedtatt av kommunestyet at Otium skal bygges innenfor en kostnadsramme på 785 millioner kroner.

- Dette er en gledens dag, sier Kristoffer Kanestrøm til Nordlys.

Da har han nettopp sneket seg ut av kommunestyresalen, etter det som har vært en dag med flere seire for sittende byråd.

Les mer: Badelandet i boks

Blir stort

- Det har vært mye debatt om badelandet, men Otium blir det største investeringsprosjektet Tromsø har bygd både økonomisk og i størrelse. Jeg er glad vi har fått dette til, og at kommunestyret enstemmig har vedtatt forslaget, sier Kanestrøm.

16.000 kvadratmeter skal huse 137 nye sykehjemsplasser, derav 7 til yngre, demente personer med særlig oppfølgingsbehov.

Etter planen skal Otium stå ferdig i 2018, og spaden stikkes i jorda i mars 2016.

Les mer: Slik blir nye Otium

Forsinket

- Det vil bli et kjempeløft for eldreomsorgen, og er det en sak jeg brenner for, er det eldreomsorgen.

Årsaken til forsinkelsene med byggestart, legger Kanestrøm til utvidelsen av prosjektet: Opprinnelig var det satt av 298 millioner til prosjektet, og mellom 50 og 60 sykehjemsplasser.

- Vi startet opp med dette arbeidet i 2012, det var noe av det første vi gjorde. Grunnen til at det har tatt så lang tid er at vi har gjennomført planlegging som har gjort at Otium blir mye større og fjerner sykehjemskøene. Når et prosjekt blir så stort, er tida brukt på planlegging innenfor det normale.

Les mer: Lover byggestart til neste år

Trenger mer

Vi blir stadig flere, og lever stadig lengre, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Særlig i byene vil det bli mange flere eldre i årene fremover, og i 2060 forventes det at hver femte innbygger i landet er over 70 år.

- Hvor lenge vil nye Otium holde for å ta unna sykehjemskøene?

- Når Otium åpner vil vi ha god kapasitet, men allerede i 2020-2022 vet vi at det vil være behov for å øke kapasiteten igjen. Etter å ha sett planleggingstiden på Otium, mener vi man må starte nå med å planlegge et nytt sykehjem som kan stå klart til da, sier Kanestrøm.

- Det er to uker til valget, hva skjer med planlegginga om Ap danner mindretallsbyråd etter det?

- Vi satser jo på at de borgerlige får gjenvalg, vil har vist at vi har fått gjennomslag på mange prosjekter og de store, viktige sakene. Men jeg både håper og tror at også Ap dersom de skulle vinne vil fortsette planleggingen.

Artikkeltags