Troms Orienteringskrets søker om å arrangere VM i orientering i 2019.

Bakgrunnen er at det internasjonale orienteringsforbundet har bestemt å dele VM opp i to, med «skogs»-VM med klassiske distanser, og sprintøvelser i by.

Der mener Troms o-krets at fylket har optimale forhold for «skogs»-VM.

– Det er på tide med et nytt VM i Troms. Skøyte-VM i 1990 var forrige gang. Nå har vi en reell sjanse til å få VM til Troms igjen, sier Gunnar Kvaal i Troms Orienteringskrets til Nordlys.

Konkurrerer med Nord-Trøndelag

Kretsen har tatt ansvaret med søknadsprosessen, siden ingen av klubbene er store nok til å bære en VM-søknad. Og et VM skal bli spredt i hele fylket, og inkludere åtte kommuner.

– Vi mener vi har det beste orienteringsterrenget i verden i Troms, og mener det er et fortrinn, sier Kvaal.

En VM-tildeling i 2019 forplikter Troms O-krets til å arrangere Euromeeting for de beste løperne i 2017, prøve-VM i 2018, samt VM i 2019. Planen er å inkludere arrangementet i totalt åtte kommuner.

– Vi håper å arrangere Midnattsolgaloppen og Euromeetingen samtidig i Tromsø i 2017, gjennomføre prøve-VM i området rundt Målselv fjellandsby i 2018 og arrangere VM med konkurranser på Senja og i Sørreisa i 2019, sier Kvaal.

Trolig får Norge VM-tildelingen for 2019. Nord-Trøndelag er anbefalt å søke. Kvaal tror det blir den hardeste utfordreren for Troms.

– De har et sterkt miljø der, og ble anbefalt å søke av Norges O-forbund, så det er nok de vi konkurrerer mest med. I tillegg kan det bli en eller to søkere fra Østlandet. Men vi har et unikt terreng i forhold til dem, sier Gunnar Kvaal.

Avgjørelsen skjer ganske kjapt, trolig allerede i november.

– Tidsfristen her er ekstremt kort, men vi har alle nøkkelposisjoner på plass, og det er god oppslutning i klubbene våre for søknaden, sier Kvaal.

Bruttobudsjett på rundt 20 millioner kroner

Et VM vil samle rundt 500 løpere og ledere, samt rundt 100 representanter fra det internasjonale forbundet og rundt 150 mediefolk.

– Det store ved siden av selve VM-løpene er å arrangere publikums-VM. I Skottland i år løp fem tusen deltakere den konkurransen. Vi regner med to tusen personer til start her, sier Kvaal.

Budsjettrammene er anslått til totalt 20 millioner kroner.

– Mye av det beløpet er dugnads- og materialinnsats, der vi håper militæret kan bistå. Vi er avhengig av å kjøpe tidtakingtjenester og matservering. Totalt regner vi med at orienteringsklubbene stiller med et par hundre personer som funksjonører og frivillige, sier Gunnar Kvaal.

Her er pressemeldingen:

«Troms kandidat som søkerdestinasjon for World Orienteering Championship 2019.

Troms orienteringskrets i samarbeide med o-lagene i fylket, arbeider for å bli norsk kandidat til Verdensmesteskapet i orientering 2019. I den forbindelse kommer generalsekretær Lasse Arnesen og arrangementsansvarlig Jan Arild Johnsen på befaring til Troms 2. og 4. ds som ledd i en vurdering av destinasjonene.

Det internasjonale orienteringsforbundet , IOF, har vedtatt å dele orienterings-VM i et «skogs»-VM med klassise distanser, og et «by»-VM med sprintdistanser slik at disse arrangeres annethvert år fra og med 2019 med «skogs»-VM.

Norges Orienteringsforbund har vedtatt at Norge skal fremme søknad. Troms o-krets og o-lagene arbeider for at Troms blir den norske kandidaten. Et WOC 2019 i Troms vil innebære  3 år med internasjonale løp. Euromeeting i 2017,

Prøve-VM med World-Cup i 2018 og WOC i 2019. I tillegg skal arrangeres  4 publikums-løp i forbindelse med VM hvert med anslagsvis  2000 deltakere.

Troms har av verdens beste terreng for orientering. Det foreløpig konseptet berører 8 av fylkets kommuner.»