Ordfører med bønn til forsvaret etter korona-utbrudd: - Avlys militærøvelsen!

Bardu-ordfører Toralf Heimdal er bekymret for korona-spredning.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal er bekymret for korona-spredning.

DEL

– Jeg mener Forsvaret ikke har kontroll på situasjonen. Når de nå har bekreftet smitte, må hensynet til det sivile samfunnet gå foran Forsvarets behov for å øve, sier Toralf Heimdal (Sp) til NRK.

Han er ordfører i Bardu kommune. en av kommunene som er vertsskap for den gigantiske militærøvelsen Cold Respons.

I mars 2020 gjennomfører Forsvaret øvelsen Cold Response sammen med allierte og partnere.

I ettermiddag ble det bekreftet at én person i Skjold militærleir er smittet av korona-virus. Det førte til umiddelbar stenging av leiren og 1.300 personer er nå i karantene bak gjerdene på leiren.

– Vi gjør fortløpende vurderinger med tanke på hva korona-utbruddet gjør med øvelsen, men det er for tidlig å si noe om nå, uttaler hærens kommunikasjonssjef Per Espen Strande til Nordlys torsdag kveld.

Leiren ligger i Målselv kommune, nabokommunene til Bardu der Toralf Heimdal er ordfører.

Cold Response 2020 finner sted i de sørlige delene av Troms og Finnmark fylke. På land vil hoveddelen av øvelsen skje fra Bjerkvik til Nordkjosbotn, og det blir noe aktivitet i Tromsø og rundt Porsangmoen sør for Lakselv.

Øvelsesaktiviteten varer fra 2. til 18. mars. Selve feltøvelsen, hoveddelen av øvelsen, foregår fra 12. til 18. mars.

Øvelsen skal sikre egne og alliertes evne til å gjennomføre flernasjonale fellesoperasjoner i et miljø som er preget av strid med høy intensitet, under krevende vinterforhold.

Så langt er det bekreftet at styrker fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige deltar, i tillegg til styrker fra Norge. Mellom 15 000 og 16 000 soldater vil delta på øvelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken