Nord-Norges største oppdretter politietterforskes: Skal ha bidratt til å skjule sykdom

Artikkelen er over 3 år gammel

Fikk politi på døra tirsdag.

DEL

(Nord24) Nordlaks i Vesterålen er Nord-Norges største lokalt eide havbruksselskap. De har bygget opp en betydelig virksomhet i Nordland og Troms, og står bak planene om milliardprosjektet Havfarm. Men nå er selskapet under poliitietterforsking. Det melder Nordlaks selv i en pressemelding tirdag kveld.

Det var iLaks som først meldte om saken.

Etterforskningen har bakgrunn i en politianmeldelse fra 2015. Mattilsynet mente da Nordlaks Produkter AS hadde bidratt til å skjule sykdom ved å ikke ha fulgt plikten til å varsle om meldepliktig sykdom i forbindelse med at de slaktet laks for et annet selskap.

– Mattilsynet mente det forelå brudd på plikten om å melde fra til myndighetene om meldepliktig sykdom. Påtalemyndigheten har nå startet etterforskning av denne saken med innhenting av dokumentasjon og avhør, sier kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks Produkter i en pressemelding tirsdag kveld.

Det var selskapet Iceqeen AS i Lofoten som etter et ILA-utbrudd slaktet ned fisken og solgte til Kina. Slaktingen ble utført av Nordlaks AS. Mattilsynet mener begge selskapene ikke har fulgt opp sin varslingsplikt.

Tirsdag denne uka troppet politiet opp i selskapets hovedkontor på Børøya.

Selskapet har fått opplyst at de etterforskes for to saker, i tillegg til manglende i varsling i 2015 skal de gjelde Nordlaks Oppdrett AS sin biomassekontroll på to lokaliteter i Troms i 2013 og og 2015.

– Nordlaks er ikke kjent med forhold som skulle tilsi at det er grunnlag for kjennelsene som ligger til grunn for etterforskningen. Vi har som kjent gjennom media hatt en til dels omfattende dialog med myndighetene om disse forholdene tidligere, og er overrasket over at det nå kommer til etterforskning. Vi vil som alltid samarbeide med myndighetene og bidra til at de får tilgang til den informasjonen de ber om, sier Merete Kristiansen.

Hun presiserer at Nordlaks oppdrett og Nordlaks Produkter sin produksjon vil ikke bli påvirket av etterforskningen.

Nordlaks-eier Inge Berg har blitt landsdelens rikeste mann gjennom oppdrettseentyret. Han tjente over en milliard kroner i fjor.

LES OGSÅ: Mistenker nytt sykdoms-utbrudd hos Nord-Norges største oppdretter

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken