Lørdag opptrer hun i Kulturhuset i Tromsø under operaballet som avslutter operafestivalen.

Jørstad er den første fra Norge som får studere ved La Scala i Milano, men det hjelper lite uten norsk statsborgerskap.

– Jeg bor hos venner og bekjente, bærer rundt på koffertene mine, noen dager her og noen dager her. Det er selvsagt ikke ideelt når vi øver 8-10 timer hver dag seks dager i uka og har presentasjonskonserter hver søndag. Da blir det ikke tid til hvile og restitusjon, sier en forkjølt Jørstad til Nordlys.

For øvrig den tredje forkjølelsen med feber denne høsten, som jo passer mindre bra med tanke på hva hun gjør i Italia.

Til Kairo for La Scala

Som etterfølgere av Kola-nordmennene som utvandret og bosatte seg langs kysten av den russiske Kolahalvøya på slutten av 1800-tallet, har resten av Jørstads familie i Vadsø fått norske statsborgerskap. Men ikke Lilly.

Hun må derfor spare seg opp sju års opphold i Norge for å få statsborgerskap, noe som er bortimot umulig for en så talentfull operasanger som reiser verden rundt for å utdanne seg og opptre.

LES MER HER: - Jeg må stenge ute følelsene når jeg er på scenen. Stykket ligger utrolig nært min egen familiehistorie

For to dager siden fikk hun vite at hun er plukket ut for å representere La Scala i en stor operagalla i Kairo i november.

– Det er jeg fantastisk glad for, smiler hun.

Men i Milano fortsetter problemene.

– Ingen tør leie ut bolig til en person med russisk statsborgerskap og uten permanent italiensk oppholdstillatelse. Det hadde vært helt annerledes med norsk statsborgerskap, sier hun.

I tillegg får hun ikke stipend på La Scala — fordi hun heller ikke får eie en bankkonto i Italia.

Operaball lørdag

– Jeg håper det ordner seg på et vis snart og at jeg kanskje kan få stipend i april, sier hun.

I så fall blir hun trukket for denne ukas opphold i Tromsø. For å kunne bidra under den pågående Operafestivalen, må hun ta permisjon.

– Det er veldig vanskelig å få fri fra La Scala, men jeg er så utrolig takknemlig overfor så mange mennesker i Tromsø at jeg ville stille opp. I tillegg til mitt kjære Vadsø regner jeg Tromsø som min hjemby. Her har jeg fått verdifulle stipender og oppdrag, og her har så mange støttet meg, hjulpet meg og stilt opp for meg.

Hun reiste hjemmefra i Milano natt til onsdag klokka 03:00, kom til Tromsø 12 timer seinere og har stort sett øvd og opptrådt siden.

– Jeg gleder meg veldig til lørdagens operaball. Det blir en utradisjonell og morsom forestilling bestående av forskjellige stiler med musikk fra mange komponister. En «operalapskaus» som kommer til å smake veldig godt for publikum, smiler hun.

På scenen får hun selskap av Tanja Leine (sopran), Henrik Engelsviken (tenor) og Trond Halstein Moe (baryton), mens Tromsø byorkester spiller.

Det blir også siste mulighet på lenge til å oppleve henne på scenen i Tromsø.