Gå til sidens hovedinnhold

Bevilges 20 millioner kroner ekstra: – Det forteller om en større respekt

Artikkelen er over 6 år gammel

Vil legge bedre til rette for funksjonshemmede utøvere.

I statsråd er det besluttet å bevilge 636 millioner kroner fra spillemidlene til idrettsformål i 2015.

Det er en økning fra 2014 på 43 millioner kroner, og 20 av disse ekstra millionene er øremerket en styrking av satsingen på idrett for personer med nedsatt funksjonsevne.

De 20 millionene til idrett for funksjonshemmede skal ifølge kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund fordeles slik:

  • Seks millioner til idrettsforbund og idrettskretser, som har regionalt ansvarlige som jobber opp mot sine funksjonshemmede utøvere.
  • Åtte millioner til særforbundene. Dette fordeles ikke flatt, men særskilt ut fra øremerkede tiltak som blir vurdert som gode.
  • Seks millioner som distribueres via Olympiatoppen.

– Vi håper dette vil gi bedre muligheter for idrettsutøvere med funksjonshemming. Vi er ganske trygge på at det vil bedre vilkårene, sier Per Tøien til Nordlys.

– Vi i idrettsforbundet mener jo at dette er særdeles gode nyheter og et viktig signal, legger han til.

– Viser at man blir sett

Skytter Sonja Tobiassen fra Tromsø har representert Norge i internasjonale mesterskap, blant annet Paralympics i London i 2012.

Hun jobber også med Rio 2016 som mål, og har tidligere fortalt om tøffe vilkår for å få den daglige treningen til å gå rundt.

LES OGSÅ: Må ofre vaskehjelp for Rio-satsing

Hun setter naturlig nok pris på meldingen om 20 millioner kroner ekstra i støtte, men vil ikke ta noe på forskudd da det fortsatt er uklart i hvor stor grad dette vil hjelpe de enkelte utøverne.

– Det er lov å håpe, så klart. Om ikke annet, så viser det i hvert fall at man blir sett – og at de mener det er viktig å ivareta og tilrettelegge. Jeg vet jo ikke hvordan dette blir fordelt, men det kan hende det drypper noe via Olympiatoppen. Vi får se, sier Tobiassen til Nordlys.

Satsingen mot lekene i Brasil vil hun uansett opprettholde så langt det lar seg gjøre.

– Det er 600 dager til, så det er ikke så veldig lenge, faktisk. Det handler bare om å få hverdagen til å gå rundt, så må jeg jobbe hardt og holde meg i form. Først håper jeg å få plass på landslaget videre, det får jeg vite på nyåret. Jeg planlegger som om jeg får det, selv om det ikke er noen selvfølge, sier Sonja Tobiassen.

10.000 kroner til nytt treningsparti

Tromsø Svømmeklubb har funksjonshemmede utøvere på høyt nivå i Ingrid Thunem og Adam Ismael Wenham.

De verdsetter også den ekstra pengestøtten.

– Jeg synes det er viktig på mange måter. Det forteller om en større respekt for utøvere som har noen hindringer, men likevel kjører på, sier TSK-trener Rasmus Møller Jensen.

Han har også flere grunner til å smile om dagen.

– Vi har fått tildelt 10.000 kroner til et inkluderingsprosjekt for å få opp et treningsparti for funksjonshemmede. Det har vært en liten drøm i noen år, sier Rasmus Møller Jensen.

Kommentarer til denne saken