Russland beholder oljegodbitene selv

Artikkelen er over 11 år gammel

Russland har bestemt seg for å holde store deler av olje, gass og andre naturressurser på russiske hender. Statlige selskap vil ta de beste delene av olje og gassfeltene, før andre slipper til.

DEL

Det er nye toner fra russiske myndigheter. Den russiske viseministeren for naturressurser slo i går fast at de nå jobber knallhardt for å lage en oversikt over hvilke olje- og gassfelt som skal holdes på russiske hender.

– Vi er i gang med et arbeid som innebærer at enkelte olje- og gassfelt skal være en del av det vi definerer som en strategisk reserve, sa viseminister Aleksej Varlamov på den store Arctic Frontiers-konferansen på Universitetet i Tromsø i går.

Han viste til snuoperasjonen om Shtokman som kom i fjor høst. Dette er typisk et felt som vil være så strategisk viktig at det ikke vil bli aktuelt å slippe til andre.

Russland trenger ikke utenlandsk hjelp for å bygge ut noe som helst. De har både pengene og kunnskapen som skal til.

Rak i nakken

Det er nye toner fra et Russland som for bare 10 år siden lå med brukket rygg økonomisk. I sommer kvittet de seg med all utenlandsgjeld og den oljesmurte økonomien går så det griner. Nå tar de full kontroll over de mest verdifulle naturressursene.

– Det er ikke bare når det kommer til olje og gass. Dette gjelder også diamanter, gull, kobber eller hva du kan tanke deg til som naturressurser, sier Varlamov til Nordlys.

De beste delene av disse strategiske reservene skal kun utnyttes av russiske selskap. Der blir det ikke noen andre som får slippe til.

– Men på de områder som ikke vil omfattes av en slik klassifisering, vil kunne hente inn samarbeidspartnere fra andre land, sier Varlamov.

Deler Arktis

Ifølge en sak i russiske Vedemosti skal det i forrige uke vært etablert en enighet på russisk side om å dele alle oljefelt til havs i nord mellom de to statlige gigantene Gazprom og Rosneft.

Etter hva Nordlys kjenner til, er ikke dette helt presist. Det ble ikke konkludert i det russiske toppmøtet.

– Det ville være en dårlig idé, sa Varlamov.

Viseminister Varlamov gir uttrykk for at det er ikke snakk om å dele alle mulige felt mellom de to statsselskapene, men bare deler av dem.

Samme som Norge

Norges oljeminister Odd Roger Enoksen tror fortsatt at det skal være mulig for norske selskap å få utvinne noe av ressursene på russisk side.

– Vi må ha respekt for at det er opp til hvert land selv å bestemme hvilke regler som skal gjelder i utnyttelsen av naturressurser. Fra norsk side så er jo dette mye av det samme vi gjorde i årene fram mot 1990, da vi delte ut halvparten av alle lisenser til Statoil, sier oljeminister Odd Roger Enoksen til Nordlys.

Men han tror at man gjennom nær dialog vil kunne dra nytte av utviklingen sammen i nord.

– Vi tror selvsagt at det er markedskreftenes frie spill som vil gi det beste resultatet. Men vi har stor respekt for at det er opp til hvert land å lage de reglene som skal til for å best utnytte sine naturressurser, sier USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney.

Artikkeltags