Her er det russiske «superskipet» på vei opp langs Troms-kysten

ISBRYTER-TANKER: Tirsdag kveld lå det russiske skipet rett vest for Tromsø.

ISBRYTER-TANKER: Tirsdag kveld lå det russiske skipet rett vest for Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Verdens første isbrytende LNG-tanker på vei til Kirkenes.

DEL

«Christophe de Margerie» heter skipet, oppkalt etter en tidligere direktør i det franske oljeselskapet Total som døde i en flyulykke i 2014.

Tankeren er bygd ved det sør-koreanske verftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, og skal ifølge LNG World News testes i arktiske farvann før det overleveres til den russiske eieren Sovcomflot.

Kurs for Kirkenes

- Skipet kommer fra Zeebrugge i Belgia og skal en tur innom Kirkenes. Hva skipet skal gjøre der, vet vi ikke. Det vi vet, er at det har et mannskap på 65. Det vanlige på skip på denne størrelsen er 23-24 stykker, opplyser Glenn Kolberg, vakthavende ved Vardø sjøtrafikksentral.

Sent tirsdag kveld på skipet rett vest for Tromsø.

Ifølge Marine Traffic er skipet 299 meter langt og 50 meter bredt, og kan frakte 172.600 kubikkmeter LNG. Tankeren er registrert på Kypros.

Skal bygge 15 slike tankere

Ifølge LNG World News vil skipet kunne operere i farvann med opptil 2,1 meters istykkelse, og i temperaturer ned mot minus 52 grader.

På grunn av klimaendringene regner man med at skipstrafikken vil øke i Arktis i fremtiden.

I alt skal Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering bygge 15 slike isbrytende LNG-tankere, alle med kontrakter tilknyttet LNG-prosjektet på Jamalhalvøya i Russland.

De øvrige 14 er bestilt av MOL (3), Teekay (6) og Dynagas (5).

Artikkeltags