Får monopol i Barentshavet

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det er et unisont krav om at flere oljeselskap må inn i nord etter en Hydro-Statoil-fusjon, skriver bladet Nordlys – Det vil være viktig at flere aktører kommer inn i Barentshavet på norsk side, sier seniorrådgiver Målfrid Baik. Ifølge oversiktskart tilhører nå nesten hele Barentshavet Hydro og Statoil.

DEL

NYTT I NORD - BETALINGSTJENESTE – Det er selvfølgelig viktig å få inn andre selskap i Barentshavet. Både russiske selskap og andre selskap må komme inn. Mangfoldet vi klarer å skape er et suksesskriterium. Alenegang gir sjelden styrke, sier Høyres Ivar Kristiansen til Nordlys.

Oppfordrer

Oljeminister Odd Roger Enoksen ser det som viktig at flere nye og store aktører kommer inn i Barentshavet.

– Jeg bruker derfor enhver anledning til å oppfordre store selskap som Exxon, Conoco og Phillips om å se mot nord, sier oljeministeren til Nordlys.

Enoksen kan ikke si noe om noen av de store har søkt om lisenser i Barentshavet i tildelingsrunden i januar, men håper at flere store engasjerer seg.

– Det vil være viktig at flere aktører kommer inn i Barentshavet på norsk side. Mer konkurranse på sokkelen i nord vil også være bra for utviklingen av næringslivet i landsdelen, sier seniorrådgiver i Finnut og tidligere oljerådgiver i Finnmark fylkeskommune, Målfrid Baik.

Skeptisk

Høyres næringspolitiske talsmann og stortingsrepresentant fra Nordland, Ivar Kristiansen, er skeptisk til fusjonsplanene.

– Jeg er ikke av de som velger å juble over denne fusjonen. Jeg tror at selv om Norge er et lite land så er vi en oljepolitisk stormakt. Den lille konkurransen mellom Hydro og Statoil har vært til fordel for begge selskapene. Jeg er klar over at dette kan gi selskapene sammen økte og sterke muskler internasjonalt. I utviklingen av Nordområdene så tror jeg ikke dette åpenbart vil gi fordeler, sier han.

Det er ikke noe som han får støtte for fra stortingskollega fra Frp, Øyvind Korsberg.

–Vi veldig positiv til fusjonsplanene. Vi tok til orde for dette allerede i 2003. Da fikk vi mer eller mindre kjeft for det. Det som er viktig er at vi får en stor norsk slagkraftig aktør. Det er med og sørger for den beste kompetansen i verden. Det vil styrke begge selskapene. men vi må sørge for en brei konkurranse på sokkelen, sier Korsberg.

Styrker i nord

Arvid Jensen, styreleder i Petro Arctic mener det vil være et gode for satsingen i nord at man får en stor aktør.

–Både Hydro og Statoil er små selskap i den store sammenhengen. Betydningen for det som skjer i nord er at man utvilsomt styrker seg overfor en utbyggingen av det russiske gigantfeltet Shtokman. Dette er et konkret eksempel på hvor riktig dette er. En samling som dette kan gjøre det lettere å få utviklet infrastruktur i nord for både olje og gass til land, som må være det viktigste, sier Jensen.

Han får støtte fra Målfrid Baik i Finnut, som er en del av Barlindhaug-systemet.

– Jeg tror det vil få stor betydning for Nordområdene. Både for utviklingen av Barentshavet på norsk side og i forhold til Russland. Norge vil få et selskap med muskler, som også vil ha større muligheter inn mot russisk sokkel. Der vil kampen stå mot de store internasjonale selskapene. Norge har utviklet framtidsrettet offshore virksomhet som også er miljøvennlig, sier hun.

Artikkeltags