Ole-Thomas fant mannen (70) som hadde ligget ute i fire døgn: - Jeg trodde han var død

REINDRIFTSUTØVER: Ole-Thomas Baal er reindriftsutøver i Skibotn. Han skulle opp i distriktet sitt og se etter dyrene, da han støtte på den finske kvinnen, som hadde vært værfast sammen med en mann på 70 år siden lørdag. Foto: Stian Joachim Olsen

REINDRIFTSUTØVER: Ole-Thomas Baal er reindriftsutøver i Skibotn. Han skulle opp i distriktet sitt og se etter dyrene, da han støtte på den finske kvinnen, som hadde vært værfast sammen med en mann på 70 år siden lørdag. Foto: Stian Joachim Olsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Reindriftsutøver Ole-Thomas Baal skulle ut og leite etter rein. Tilfeldigvis møtte han en finsk skiturist, som hadde sovet ute i fire døgn - og kommet vekk fra turfølget sitt.

DEL

SKIBOTN/TROMSØ (NORDLYS): Det var bare tilfeldig. Reindriftsutøver Ole-Thomas Baal skulle ut og se etter rein i reinbeitedistriktet sitt i Skibotn, da han traff på en ensom kvinne på fjellet. For Baal virket hun litt fortumlet, og kunne ikke helt gjøre rede for seg.

- Så jeg spurte henne om hun var aleine og om hun ikke hadde noe utstyr med seg, sier Baal til Nordlys.

- Trodde han var død

Nordlys omtalte onsdag at det var en reindriftsutøver, som fant de to finlenderne på fjellet ved Aldovarri nær finskegrensa. Fredag møtte Nordlys mannen i sitt hjem. Etter alle solemerker ser det ut til at Baals tilfeldige tur på fjellet, reddet livene til turgåeren som lå svært forkommen i snøen.

-  Jeg kjørte med skuteren etter sporene som kvinnen hadde laget, jeg kjørte i sirkel, fram og tilbake, før jeg etter hvert så at noen hadde gått opp og ned et lite fjellparti. Da jeg kom dit, brukte jeg kikkerten, og kunne se noen ryggsekker og en mann som lå i en sovepose noen kilometer unna, forteller Baal.

Baal tok seg bort til mannen.

- Jeg trodde først han var død, men så merket jeg at han pustet, sier Baal.

Mannen svarte ikke på Baals henvendelser, derfor bestemte han seg for å ringe etter hjelp. Etter en stund ble ambulansehelikopter sendt ut fra UNN. Mannen ble straks flydd til Tromsø – sterkt nedkjølt, men i live. Nå behandles han på intensivavdelingen ved UNN – tilstanden er alvorlig, men stabil, opplyser UNNs pressekontakt Marit Einejord, fredag formiddag.

Han forteller at kvinnen som han først møtte, satt seg for å vente i en reingjeterhytte som er åpen. Baal fant mannen noen mil unna der han først møtte kvinnen. Da redningshelikopteret hadde fått hentet den finske mannen, som fyller 70 år i år, dro han tilbake til kvinnen.

- Hun sa de hadde vært ute i fire dager, og at de ikke hadde hatt noe særlig å spise med seg, sier Baal.

Kvinnen var etter forholdene i grei form. Politiet tilkalte hjelp hos Tromsø røde kors, som var utstasjonert på Kilpisjärvi i påsken, for å få fraktet kvinnen ned fra fjellet. Nordlys skrev tidligere at mannen ble funnet like ved hytten. Det var feil.

- Hva tenker du om at det var så tilfeldig at du var der og fant dem?

- Det jeg tenker nå er at det var bra at man fant det mennesket og fikk han ned, sier Baal.

-  Fire dager

Ifølge politiet startet det finske paret ut ved Galgo, øverst i Skibotndalen, og siktet seg inn mot hytta Didno, da ble overrasket av svært dårlig vær forrige lørdag. De gikk seg vill, og bestemte seg for å lage nødbivuakk, for de hadde ikke telt med seg, siden de skulle overnatte på hytta.

-   Deretter har damen gått for å finne hjelp og dekning på telefon. Da hun skulle gå tilbake til mannen, fant hun ham ikke, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Roy-Tore Meyer til Nordlys.

Han bekrefter at mannen er finsk statsborger, født i 1945, mens kvinnen også er finsk statsborger, født i 1951. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 11.30 onsdag.

-  Nedkjølt, men i live

Mads Gilbert er klinikkoverlege ved akuttmedisinsk avdeling ved UNN, han bekrefter at det var UNNs ambulansehelikopter som hentet mannen ned fra fjellet.

-  Mannen var ekstremt nedkjølt, men i live. Han ble fraktet direkte til UNN for å gjennomgå standard prosedyre for ekstremt nedkjølte, sier Gilbert til Nordlys.

Standard prosedyre går ut på at ekstremt nedkjølte personer med liten eller ingen livstegn, varmes opp med hjerte- og lungemasking.

- Arbeidsparolen vår på UNN Tromsø er følgende: ingen er død, før de er varm og død, sier Gilbert.

- Derfor må man starte standard HLR snarest mulig om man finner livløse nedkjølte, ringe medisinsk nødnummer 113 - og holde på til fagkyndig medisinsk hjelp kommer fram eller til den nedkjølte er på UNN-tromsø som har avanserte oppvarmingsmuligheter.

Han sier at hypoterme ofre (mennesker som er sterkt nedkjølte) har en mulighet til å overleve selv om kroppstemperaturen blir svært lav.

–   Men det er viktig å skille mellom ofre som får en gradvis nedkjøling, og snøskredofre. I snøskred kan man bli kvalt mens man er varm – eller blir sterkt skadet fysisk i raset.

– Ved aksidentell hypotermi har man blitt alvorlig nedkjølt som følge av ulykker med eksponering for kulde uten tilstrekkelig beskyttelse, slik som i dette tilfellet, sier Gilbert.