Gå til sidens hovedinnhold

Her er måltørken som slår ut Årst

Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er egentlig helt vilt.

Oslo: Joshua King (23) blir trolig Norges frontmann i de siste EM-kvalifiseringskampene, men han har bare 15 mål i hele sin seniorkarriere. Ole Martin Årst skjønner omtrent ingenting.

Norge møter Malta (h) og Italia (b) i løpet av den neste halvannen uka.

– Jeg har virkelig sansen for King. Han ligner mye på John Carew, og på sitt beste står han ikke mye tilbake for Carew heller, sier Ole Martin Årst til NTB.

– Oi!

TV 2-eksperten og den tidligere TIL-helten var en av Norges mest suksessrike målscorere i proffsirkuset i utlandet. Han dro trolig det maksimale ut av sitt største talent – å snike ballen inn.

Men han må puste dypt etter et NTB gir ham King-statistikken. Den forteller om bare 15 mål på snaut 140 kamper for klubb og landslag (U21 og A). Han har spilt fra start i vel 80 av dem.

– Oi, det er jo egentlig helt vilt. Jeg visste at det ikke var mange mål, men 15 ..., sier Årst.

– King har bra teknikk, en rå fysikk, rent treff og godt tilslag. Hva dette (måltørken) skyldes, er vanskelig for meg å slå fast. Generelt vil jeg personlig si at det viktigste er hva man gjør på trening hver dag.

– Det gjelder å sette ballen i nesten åpent mål forbi en utspilt keeper fire mot fire på feltet. Gjentakelser gir selvtillit, og for en spiss betyr det nesten alt. Det er nesten bare å glemme de deilige (skuddene) fra 16-meteren som går inn i krysset. Det er jo ikke disse som dukker oftest opp i kamper, sier Årst.

– Det gjelder å gjøre i kamp som man gjør på trening. Dette må terpes på. Det fungerte i alle fall godt for meg. Jeg mener også at visualisering er viktig for angripere.

– Har råskap og villskap

King har en fysikk mange misunner ham.

– Jeg hadde gitt nesten hva som helst for den da jeg selv spilte. Da hadde det trolig vært strake veien til en storklubb i en storliga for meg og en fantastisk karriere, sier Årst.

King løper mye, kriger og gjør stort sett en meget viktig jobb for lagene sine.

– Innsatsen og bidraget er det ikke noe å utsette på. Det er en råskap og villskap i spillet hans.

Han er nesten uten skudd på mål etter fem kamper fra start for Bournemouth i Premier League i høst.

– Kanskje han bruker for mye krefter før han kommer til avslutningene? Er han stinn av melkesyre når sjansen dukker opp? Burde han legge om denne delen av spillet litt? Mulighetene er mange og trolig sammensatte, men statistikken lyver ikke, sier Årst idet analysen av King runder 20 minutter.

Årst gir likevel ikke opp King – absolutt ikke.

Malta kan være en passende anledning til å pynte litt på statistikken. King scoret to ganger i det omvendte møtet i fjor.

Alexander Søderlund bøtter inn mål for Rosenborg, men er uten nettkjenning på A-landslaget etter 20 kamper.

Dette er Kings 15 mål i spill for Norges A- og U21-landslag, Manchester United, Borussia Mönchengladbach, Preston, Blackburn og Bournemouth:

Preston ligacup 2010

Norge U21 2011

Hull mesterskapsserien 2012

Norge VM-kval (Kypros) 2012

Blackburn mesterskapsserien 2012

Blackburn mesterskapsserien 2012

Blackburn mesterskapsserien 2013

Norge VM-kval (Kypros) 2013

Blackburn mesterskapsserien 2013

Norge VM-kval (2, Malta) 2014

Blackburn mesterskapsserien 2014

Blackburn mesterskapsserien 2014

Blackburn FA-cup (3) 2015

(©NTB)

 

Kommentarer til denne saken