Amerikansk forsker: Norge bør gjenåpne Olavsvern i Tromsø

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tromsø (NTB): Den gamle marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø må gjenåpnes for å kunne bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, mener amerikansk forsker.

Til tross for at NATO-toppmøtet vedtok å prioritere nordområdene, har verken Norge eller alliansen kapasitet til å bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, ifølge en ny rapport fra Center for International and Strategic Studies (CSIS) skriver Dagens Næringsliv.

– Det må gjøres mer for å rette opp i 20 år med forfall, da store deler av anti-ubåtsystemene er på god vei til å bli utdatert. Dette kan ikke fikses gjennom et toppmøte. NATO må sørge for at det er politisk vilje og investeringsvilje til å sikre at alliansen kan forsvare seg mot potensielle trusler, sier seniorforsker Lisa Samp ved CSIS til avisen.

Et av argumentene for at Olavsvern bør gjenåpnes, er at Norge bør tilby et sikkert anlegg der NATO-landenes ubåtstyrker kan ligge når de ikke opererer i Nord-Atlanteren.

Den nordnorske marinebasen var NATOs viktigste marinebase i nord fram til den ble avviklet i 2009. I 2013 ble den solgt til en investor.

Foreløpig har ikke regjeringen mottatt signaler fra NATO om at basen bør åpnes igjen. Heller ikke forsvaret skal ha uttrykt ønske om å ta i bruk anlegget på nytt. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken