Gå til sidens hovedinnhold

Økt skredfare flere steder i Troms: Advarer spesielt mot denne trusselen

Artikkelen er over 1 år gammel

NVE har oppgradert faregraden til tre – betydelig – flere steder i Troms. Samtidig advares det om en vedvarende trussel nede i snødekket på indre strøk.

Etter en uke med kraftig vind fra sørøst og stor transport av snø, har det nå snudd. De neste dagene meldes det om nordvest og snøbyger.

Etter å ha snakket med sine skredobservatører, oppjusterte NVE faregraden til tre - betydelig - i Tromsø, Lyngen og Indre Troms mandag formiddag.

– Det er kommet mer nysnø enn forventet, opplyser Tommy Skårholen, vaktleder ved snøskredvarslingen i NVE.

NVE advarer også om et vedvarende svakt lag som er oppdaget nede i snødekket i Indre Troms. Dette gjelder spesielt i nord- og vestvendte fjellsider, hvor vinden den siste tiden har lagt igjen mye fokksnø.

Kantkornlag

Et slikt svak lag kan kollapse ved belastning, for eksempel fra en skiløper, og føre til store og potensielt farlige flakskred.

– Sterk kulde fører til at snøoverflaten blir veldig kald, og man får store temperaturforskjeller mellom små avstander i snødekket. I overgangene får man tynne sjikt hvor vanndamp fryser på snøkrystaller og skaper luftige lag, eller såkalte kantkornlag, forklarer Skårholen.

Når et slikt lag oppstår oppå skare eller harde underlag, oppstår det et godt glidesjikt.

– Slike kantkornlag er veldig skjøre, og når de kollapser under pakket fokksnø kan man få flakskred.

Et slikt vedvarende svakt lag kan utgjøre et faremoment hele sesongen, med mindre det blir så mildt at kantkornlaget omdannes eller kommer så mye snø oppå at det kollapser.

– Oppsiktsvekkende

Det var NVEs skredobservatør Aadne Olsrud som avdekket dette laget. Han har også laget en liten videosnutt (se over), som viser hvor lett den pakkede snøen glir ut.

Snøprofilen ble gravd ut på Storhumpen på sørsiden av Tamokdalen, hvor vinden i det siste har lagt mye snø.

– Det er oppsiktsvekkende at det var så ustabilt. Det store spørsmålet er hvor utbredt dette er i Indre Troms, sier Olsrud.

Les også

Filmet spesielt værfenomen i Indre Troms

Han regner likevel med at man vil gjenfinne samme problem flere andre steder, spesielt i skoggrensen og litt over på indre strøk hvor værhistorikken er noenlunde den samme som i Tamokdalen.

Kan fjernutløse skred

Det er foreløpig ikke gjort tilsvarende funn i Tromsø og på ytre strøk. Vaktleder Tommy Skårholen i NVE anbefaler likevel turfolk om å være bevisst dette faremomenter når de legger turplaner de neste dagene.

– Hvis det viser seg at problemet kan påvirke deg som skiløper, må du rett og slett unngå bratt terreng. Man må også holde god avstand til bratt terreng, for man kan også fjernutløse skred under slike forhold.

Kommentarer til denne saken