Gå til sidens hovedinnhold

Økt flomfare i Troms – har oppjustert til oransje nivå

Sommertemperaturer og utsikter for regn lørdag og søndag fører til økt flomfare i Troms og Finnmark.

Den generelle varslingsgraden har de siste daget ligget og vippet mellom gult og oransje nivå for Troms og Finnmarks del, forteller vakthavende flomvarsler Peter Borsanyi i NVE.

Lørdag formiddag ble aktsomhetsnivået oppjustert.

– Vi ser at er at det kommer nedbør i tillegg til at snøsmeltingen fortsetter. Selv om det ikke er snakk om store mengder nedbør, gir den det lille ekstra for et høyere varslingsnivå, sier Borsanyi.

Oransje nivå innebærer fare for «omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Gjentaksintervallet er mer enn fem år. Alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader», ifølge Varsom.no.

Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag, påpeker NVE.

Både i Reisaelva og Målselva har vannføringen økt betraktelig de siste dagene og timene.

– Målselv har steget ganske kraftig de siste to dagene, og har nå høy vannføring. Man har ikke nådd gult nivå ennå, men vi venter at vi vil være der kanskje i løpet av natt til søndag. I Reisaelva kan man nå gult nivå eller middelflom allerede i dag, opplyste Borsanyi lørdag formiddag.

Les også

NVE: Den mest snørike vinteren siden 1958 - stor fare for storflom

Kommentarer til denne saken