«Avlyser» Oksfjellet-ras: - Belastning å ha det slik

BOR UNDER FJELLET: Siv Nina Myrvoll har allerede vært nødt til å slakte geitene sine i påvente av Oksfjellet-raset. Nå håper hun at raset kan gå, slik at hun og de andre beboerne blir ferdige med det.

BOR UNDER FJELLET: Siv Nina Myrvoll har allerede vært nødt til å slakte geitene sine i påvente av Oksfjellet-raset. Nå håper hun at raset kan gå, slik at hun og de andre beboerne blir ferdige med det. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag var NVE sikre på at Oksfjellet ville raste hvert øyeblikk. Søndag har bevegelsene i fjellet avtatt.

DEL

Få tilgang til Nordlys Pluss! Høstkampanje til kun 89 kr. måneden.

Siden fredag har beboerne under Oksfjellet i Kåfjord gått og ventet på at fjellet skal rase ut.

Nå kan Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konstatere at det sannsynligvis ikke skjer - i alle fall ikke med det første.

Årsaken er at bevegelsene i fjellet har gått kraftig tilbake. I åtte-tiden søndag morgen kunne NVE melde om én til to centimeters bevegelse i døgnet i den største fjellblokken.

- Det har roet seg relativt mye. Nå er det også kaldt vær og det er meldt kulde de neste dagene og ukene, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef for fjellskredseksjonen i NVE.

LES OGSÅ: - Vi vet at raset kommer nå, men bare ikke nøyaktig når

Gått flere ras

Selv om det store, varslede raset på opptil 12.000 kubikkmeter - eller 1000 lastebillass - med stein har uteblitt, har det gått en rekke mindre ras i fjellet.

- Den raste ut, men store blokker ser nå ut til å ha funnet stabilt leie. Det er et eller annet i underlaget som gjør at de har fått feste, forklarer Blikra.

- Kommer fjellet til å raste ut?

- I alle fall ikke på kort sikt. Det er en nedadgående trend i bevegelsen og da sre vi ikke på det som en voldsomt stor sannsynlighet. I alle fall ikke om det fortsetter slik.

Blikra forklarer at et eventuelt storras vil varsles i form av økte bevegelser i opptil tre-fire dager i forkant.

LES OGSÅ: Nå raser det fra Oksfjellet: - Mistet kontrollen over målingene

- Vi er bekymret

I mellomtiden er lokalbefolkningen bekymret. For hadde det vært opp til dem, hadde Oksfjellet allerede rast ut slik ta de var ferdige med det.

- Nå får vi ikke gjort noe. Det er en belastning å ha det slik, sier Siv Nina Myrvoll.

Hun bor like under Oksfjellet og måtte slakte alle geitene sine som følge av at fjøset hennes lå innenfor faresonen. Myrvoll har selv hørt rasene gå i fjellet, men forteller at det har vært stille siden natt til lørdag.

- Men vi er bekymret. Jeg kan ikke si at jeg ikke er det, sier Myrvoll.

LES OGSÅ: NVE: - Dette partiet er svært ustabilt

Nå håper hun at NVE aktivt kan utløse raset.

- Alle går og venter i spenning på om det fryser fast, eller om det blir stabilt på et annet vis. Men vi får håpe at de gjør noe slik at raset kommer ned. Vi kan ikke ha det slik at går og venter på dette i årevis, sier Myrvoll.

Ikke aktuelt å sprenge

Hun viser til fjellet Mannen i Romsdalen. Her har beboerne i nærområet blitt evakuert i fjor høst. Det har imidlertid ennå ikke gått noe ras.

- En slik tålmodighet har ikke jeg, kommenterer Myrvoll.

At NVE skal utløse ras, er imidlertid lite sannsynlig. Det er rett og slett for stor fare forbundet med det, forklarer Lars Harald Blikra.

- Vi har sett litt på det, men vurdert det slik at det er for stor risiko dersom vi skal ha folk som klatrer ned fjellsiden for å plassere ut sprengladninger, sier han.

Artikkeltags