(Nettavisen)

Saken oppdateres utover dagen.

Luftfartsanalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank skriver ifølge DN i at hvis selskapet ikke kan tiltrekke seg kapital ikke vil skyte mer penger inn i SAS, «er det risiko for at dette er et trinn på vei til graven».

Den svenske og den danske staten er hovedeiere i SAS, og tirsdag morgen møtte den svenske næringsministeren pressen for å orientere om SAS-krisen.

– Regjeringen konverterer lån til egenkapital, sa Sveriges næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson under pressekonferansen.

– Vi sier nei til å tilføre kapital til SAS Forward-planen, og staten er ingen langsiktig eier i SAS, sier han. Det er opp til SAS å følge SAS Forward-programmet for at selskapet skal overleve.

SAS-aksjen faller kraftig på nyheten og var ned over 14 prosent prosent til 64 øre øre (se grafen under). Ved 15-tiden var nedgangen på 12,7 prosent til 67 øre. Markedsverdien av SAS er nå nede på 4,7 milliarder kroner.

Kriseplan

SAS lanserte nemlig programmet SAS Forward i februar, i et forsøk på å redde selskapet. Flyselskapet skal gjøre om rundt 20 milliarder svenske kroner i gjeld og såkalte hybridobligasjoner til aksjekapital.

I tillegg planlegges det innstramminger, inkludert reforhandlede tariffavtaler, som vil redusere årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner innen 2026. Når dette er på plass trengs det minst 9,5 milliarder svenske kroner i kapitalinnskudd for å investere i fremtiden, ifølge selskapet.

I forrige uke skrev avisen Dagens Industri at et privat konsortium er interessert i å ta over SAS. Dette ville ikke næringsminister Thorwaldsson kommentere.

Stavrum: Erna Solberg sa nei til SAS - og sparte Norge for flere milliarder kroner

Kansellerer 4000 flyvninger

Nylig la flyselskapet fram tallene for andre kvartal, og SAS har tapt fire milliarder svenske kroner i første halvår av 2022.

Nyheten kom etter at SAS varslet at de kansellerer 4000 flyvninger i sommer, og sist mandag skrev Nettavisen at SAS har bestemt hvilke ruter som kanselleres.

– De aller fleste som får endringer i sommer har fått beskjed, men det gjenstår å varsle en del for august-flyvningene, sa pressesjef John Eckhoff i SAS til Nettavisen.

Han sa at de ikke kommuniserer detaljer rundt kanselleringene, men forteller omtrent hvor mange som rammes.

– Det dreier seg om mellom 50.000-100.000 passasjerer fordelt på tre land over tre måneder, sa Eckhoff.