(Nettavisen)

Smertestillende tabletter og slimløsende nesespray er Norges to mest solgte reseptfrie medisiner, ført an av de mestselgende merkevarene Paracet og Otrivin.

Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet ble det i 2020 solgt 9,5 millioner 20-pakninger med paracetamol-tabletter (som Paracet) og 6,6 millioner nesesprayer. Det tilsvarer at hver nordmann over 10 år i snitt bruker opp to 20-pakninger med paracetamol-tabletter i året.

Det betyr også at hodepine og tette neser er god butikk. Rundt regnet, ut fra snittprisen fra butikk og apotek, betyr at det selges paracetamol-tabletter alene for rundt 400 millioner kroner, og nesesprayer som Otrivin for om lag 450 millioner kroner.

Apotekene har 45 prosent av salget av paracetamol-tabletter, ifølge Folkehelseinstituttet. En liten prisssjekk viser at apotekene selger de velkjente pillene nesten 50 prosent dyrere enn matbutikkene.

- Et spørsmål kan være om kundene tror at prisen er den samme og dermed går glipp av de lavere prisene, sier Tor W. Andreassen, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Les også: Redusert tilgang gir tomme Rema-hyller: - Enorm etterspørsel

Ekstreme prisforskjeller

Dagligvarebutikkene har en stor del av markedet, 55 prosent for paracetamol-inneholdende medisiner som Paracet, og 73 prosent for nesesprayer med virkestoffet Xylometazolin (som Otrivin), ifølge FHI.

Det betyr at nær halvparten av paracetamol-tablettene selges langt dyrere enn butikkpris:

En kjapp sjekk viser en prisforskjell mellom dagligvarene og apotekene på drøyt 42 prosent for en 20-pakning 500 mg Paracet, som typisk koster rundt 33 kroner i butikken og 47 på apotekene.

Otrivin er det mindre prisforskjell på - her ligger Rema 1000 og Kiwi bare 4-5 kroner under apotekene i pris.

En undersøkelse Nettavisen gjorde i 2020 viste store prisforskjeller på en rekke reseptfrie varer. Den viste også at Apotek 1-kjeden har veldig mye lavere priser på nett enn i butikk, mens Vitus Apotek har like priser uansett kjøpested.

På nett-apoteket farmasiet.no betaler du nær en femdel av hva du må ut med på apotekene for en pakke hodepinetabletter. Mens 20 Paracet-tabletter koster 46,90 på apotekene, koster Norges mest solgte medisin 10 kroner på farmasiet.no.

Det gir en prisforskjell på 469 prosent.

- Vi er en faghandel

At en pakke Paracet koster 42 prosent mer på apoteket enn i butikken begrunner Apotek 1 slik:

- Apotek er en faghandel, med autorisert helsepersonell som gir kvalifiserte råd om legemiddelbruk, sier Silje Ensrud, pressesjef i Apotek 1-kjeden.

Men Apotek 1s nettbutikk har langt lavere priser. Der er Paracet billigere enn i butikkene (29,90) og Otrivin 30 kroner billigere enn i apotek-utsalgene.

- Er det prisene i nettbutikken som er kunstig lave eller prisene i den fysiske butikken som er kunstig høye?

- Vi ønsker å være konkurransedyktige både på nett og i de fysiske apotekene. Årsaken til prisforskjellen er at det er lavere kostnader knyttet til å drive nettapotek, sier Ensrud.

Les også: Dropper plast, storimporterer bambus: - Forsøpling - uansett tre eller plast

Omsetningen i nettbutikken er minimal, tross de lave prisene, påpeker hun:

- Den aller største delen av vår omsetning kommer fra våre 440 apotek. Cirka 1 prosent av vår totale omsetning kommer fra nettapoteket.

- Våre marginer ville vært fantastiske

Farmasiet.no ligger langt lavere i pris enn de store apotek-kjedene, i alle fall om man ikke regner inn fraktkostnader.

Slik forklarer nettbutikkens nye administrerende direktør, Elisabeth Haug, hvordan de kan selge en pakke Paracet for en tier:

- Vi utfordrer de store etablerte kjedene med et sterkt fokus på en enklere kundeopplevelse i apotek. Gode priser er en viktig del av dette og vi har valgt å legge oss på en rimelig linje, også for produktene Nettavisen har i sin sammenlikning.

Haug kjøper ikke helt Apotek1s forklaring av de høyere prisene:

- Farmasiet er også en faghandel med autorisert helsepersonell. Dette er en forutsetning for å drive apotek i Norge og viktig for å skape gode, trygge handleopplevelser for forbrukerne.

Vi spurte om farmasiet.no selger hodepinetablettene med tap, men av konkurransemessige hensyn ønsker ikke Haug å gå inn på innkjøpspriser:

- Men jeg kan dele at dersom vi solgte Paracet til samme pris som de store kjedene Nettavisen sammenlikner oss med, ville våre marginer vært fantastiske.


- Vi ser med forundring på disse prisene

De store apotek-kjedene må vurderes som store internasjonale aktører som ikke bare eier apotek, men er store grossister som blant annet selger til Farmasiet, mener Haug:

- Vi ser med forundring på at konkurrenter velger å ta en høyere pris i fysisk apotek enn på nett. Dette understreker at mer konkurranse i bransjen vil komme forbrukeren til gode, sier Farmasiet-sjefen.

Les også: Slakter oppstart av ny lavpriskjede: –Vanskelig å starte uten mye penger

Økonomiprofessor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole ser ingen prinsipielle urimeligheter ved prisforskjellene.

- Leverpostei er dyrere på Meny enn Kiwi, og så videre. At varene er billigere på nett kan være fordi man slipper dyre lokaler og frontpersonale. At medisinene er billigere i butikkene kan være fordi de har større volum som i sum gir god omsetning og lønnsomhet.

Men det betyr ikke at pillekundene ikke skal være prisbevisste, understreker Andreassen:

- Informerte kunder fatter rasjonelle valg og motsatt.