Gå til sidens hovedinnhold

Ødeleggelsene fortsetter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Situasjonen ved Nordnorsk Kunstmuseum er mer enn tilspisset, den har kommet ut av kontroll.

Mandag trakk de ansattes representant Charis Ann Gullickson seg fra styret. Det samme gjorde kunsternes representant, Sigrid Høyforsslett Bjørbæk.

Også varamedlemmene Ina Otzko, Johan Vasara og Hilde Skanke har denne uken forlatt styret.

De som trekker seg gjør det i protest mot styreleder Grete Ellingsen og styret. Det tas i bruk sterke ord for å begrunne avgjørelsen. Både Sametinget og Fylkesrådet i Troms og Finnmark støtter kravet om at styret stiller sine plasser til disposisjon.

En fellesnevner ser ut til å være at museets legitimitet og troverdighet er alvorlig svekket gjennom en prosess som startet med den kontroversielle avskjedigelsen av direktøren Jeremie McGowan, med påfølgende opprivende rettssak.

Styret har hele det siste året drevet en mislykket prosess med rekruttering av ny direktør. Hva dette har kostet økonomisk, vet ingen. Men det har tappet institusjonen for omdømme.

Bjørbæk og Otzo hevder i en pressemelding at styreleder setter "politisk spill" foran hensynet til en av landsdelens viktigste kulturorganisasjoner.

Også administrativ leder Bodil Kjelstrup har sagt opp jobben, mens det er opprør blant samiske kunstnere. Samisk kunstnerforbund (SDS) varsler at de flytter tildelingen av den prestisjetunge Savio-prisen bort fra Nordnorsk Kunstmuseum og over til en samisk institusjon.

Det er alvorlig og sier noe om tilliten hos både kunstnerfellesskapet og befolkningen i Sápmi.

Som om ikke det var nok, har museets advokat Oddmund Enoksen truet med rettslige skritt mot stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) som denne uken tar saken opp i Stortingets spørretime. Der spør hun hva kulturminister Abid Raja (V) vil foreta seg.

Trusler fra styret mot stortingspolitikere er det motsatte av forsoning og ny start for museet. Spørsmålet er hvor lenge eierne vil ta den politiske belastningen med dette sirkuset, ettersom det ikke virker som styreleder Grete Ellingsen selv har noen planer om å trekke seg.

Så langt er svaret at Raja ikke vil be styret om å tre til side. Men sammenbruddet ved museet i Tromsø kan bli en stygg ripe i lakken for kulturministeren og Venstre. Et parti som historisk har vært kjent for sin omsorg for den samiske kulturen, kan risikere å miste grepet på denne fortellingen.

Det er åpenbart at det som gjenstår av styret i Nordnorsk kunstmuseum kjemper en kamp de ikke kan vinne. Da er det bare er total ødeleggelse som gjenstår.

Kommentarer til denne saken