Observerte mystiske droner under øvelse. Nå har Forsvaret fått nye opplysninger

HAR FULGT MED: Et tosifret antall droner har fulgt med på militærøvelsene Rein 2 før jul og Rein 1 i februar. Forsvaret har funnet ut at dronene har samme teknologi og størrelse som dem man får kjøpt i butikk, som for eksempel dronen i det innfelte bildet.

HAR FULGT MED: Et tosifret antall droner har fulgt med på militærøvelsene Rein 2 før jul og Rein 1 i februar. Forsvaret har funnet ut at dronene har samme teknologi og størrelse som dem man får kjøpt i butikk, som for eksempel dronen i det innfelte bildet.

Artikkelen er over 3 år gammel

Innfører totalforbud mot sivile droner under øvelse Joint Viking.

DEL

Under militærøvelsen Rein 2 i Troms i november ble det observert et tosifret antall fremmede droner i luften over øvelsesområdet.

Det samme gjentok seg da øvelsen Rein 1 gikk av stabelen tidligere i februar.

- Det har vært noen færre droner denne gangen. Men vi er fremdeles på et tosifret antall droner. Dette gjelder både observasjoner vi har gjort selv, og observasjoner som er meldt inn av sivile, uttalte Brigade Nord-sjef Eldar Berli for drøye to uker siden.

Neste uke avholdes den største militære øvelsen i Finnmark siden 1967. Rundt åtte tusen norske, britiske og amerikanske soldater samles under Joint Viking 2017.

Flysikkerhet

Øvelsen starter 9. mars og varer til 18. mars.

I forkant av årets Joint Viking innfører Forsvaret nå et totalt droneforbud i øvelsesområdet fra Alta og nordover samt fra Lakselv og nordover.

- Forsvaret vil ha stor aktivitet i luften, med jagerfly, helikopter og transportfly. For å ivareta sikkerheten i luften, innfører vi derfor droneforbud, sier oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen til NRK.

Moen sier at eventuelle observasjoner av droner vil bli politianmeldt. Det er ikke aktuelt å skyte ned dronene.

- Da forsvinner flysikkerheten. Og det er det stikk motsatte av det vi ønsker.

Forbudet gjelder fra og med 28. februar klokken 07:00 til og med 15. mars 2017 klokken 15:30, melder Forsvaret på sin nettside.

Kjøpt over disk

Oberstløytnant Ole Johan Skogmo, talsmann for Hæren, sier til Nordlys at de har fått inn noe informasjon om dronene som ble observert under øvelsen tidligere i februar.

- Det var kommersielle droner som man får kjøpt over disk. Hvem som opererte dronene er ikke avklart, sier han.

Dronene ble identifisert av soldater på bakken og sivile i området.

- Lokalbefolkningen var til stor hjelp sist, og det er vi takknemlige for. Vi håper folk i fremtiden også vil rapportere slike observasjoner til oss under militærøvelser, sier Skogmo.

Han opplyser at dronene som ble oppdaget både var såkalte "Fixed Wing"-droner, altså droner med flyvinger, i tillegg til droner med rotorer.

- Både teknologi og størrelse tilsier at det var droner man får kjøpt i norske butikker, sier Skogmo.

- Har dere fotodokumentasjon over de aktuelle dronene som ble observert?

- Det vi sitter på av materiale er delt med sivilt politi, men vi ønsker ikke å ha det ut i media, svarer oberstløyntnanten.

Kommentarer til denne saken