Nytt smittetilfelle i Tromsø: Har tatt fly, buss, vært på butikken og jobb

MØTTE PRESSEN: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) (til venstre) og smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

MØTTE PRESSEN: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) (til venstre) og smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto:

En person er nå smittet av koronavirus i Tromsø, som det første tilfellet siden 17. mai. Samtidig advarer smittevernoverlege Trond Brattland om et nytt, stort utbrudd – ikke ulikt det som nå skjer i Nord-Sverige.

DEL

Onsdag ble det påvist et nytt tilfelle av koronasmitte i Tromsø kommune, for første på syv uker. Det dreier seg om en ung person med milde luftveissymptomer, sannsynligvis smittet på Østlandet før vedkommende returnerte til Tromsø med fly lørdag.

– I perioden før symptomene brøt ut, hadde vedkommende én vakt i hjemmetjenesten i kommunen, på Heracleum, sier Trond Brattland, smittevernoverlege i Tromsø kommune.

Heracleum er derfor midlertidig stengt mens lokalene desinfiseres. I tillegg er fem ansatte og syv beboere som den ansatte har vært i kontakt, satt i karantene.

– Alle ansatte og beboere vil bli testet, sier Brattland.

Se opptak av torsdagens pressekonferanse i bunnen av artikkelen.

Kartlegger bevegelser

Siden smitten ble kjent, har kommunen jobbet med å kartlegge den aktuelle ansattes bevegelser. I tillegg til Heracleum, har vedkommende vært på en busstur og på butikken.

– Vi har gått gjennom reisene i stor detalj med vedkommende. Det er svært lite sannsynlig at noen er utsatt for smitte i disse situasjonene, sier Brattland og legger til at kommunen er i dialog med Folkehelseinstituttet (FHI) med tanke på smittesporing etter flyturen lørdag.

– Med unntak av situasjonen på Heracleum, som fremdeles er under kartlegging, ser det ut som at det er liten smitterisiko for befolkningen som sådan. Samtidig gir det en påminnelse om at selv om vi har hatt en fredelig periode, er vi sårbare for ny smitte, sier smittevernoverlegen.

– Hvorfor er det lite sannsynlig?

– Vi spør i stor detalj hvordan bussreisen foregikk, om vedkommende satt sammen med noen, hvor tett vedkommende var på folk, om vedkommende tok på, hvordan det ble betalt i kassen og så videre. Vi har ikke funnet noen situasjoner der det er sannsynlig at det er smitte ute blant folk generelt.

Kan stenge igjen

I forbindelse med det nye smittetilfellet, finner Brattland grunn til å peke på at alle må bidra.

– Selv om mange aktører har vært flinke, får vi ganske mange varsler om situasjoner og steder der det åpenbart er forsamlinger som opptrer tettere enn det som er anbefalt. Det er viktig å huske på at vi er utsatt for smittespredning når det skjer, selv om det i denne situasjonen ikke er noe som tyder på at vedkommende har vært på et utested, eller i utelivet generelt. Her ser vi fra andre deler av verden at smitte fort kan bre seg, sier Brattland og legger til:

– Dersom vi får et utbrudd som øker, vil stenging igjen være et aktuelt virkemiddel. Forhåpentligvis kommer vi ikke dit.

Også Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) understreker at vi ikke må «senke guarden».

– Vi vil etter hvert få flere til Tromsø, både nordmenn og andre, sier Wilhelmsen og viser til at det fredag vil bli klart hvordan Norge eventuelt vil åpne opp for reisende fra europeiske land.

Likevel mener både han og Brattland at kommunen er bedre rustet nå til å håndtere utbrudd av koronasmitte, enn tidligere.

– Erfaringene fra Tromsø og landet for øvrig, gjør at vi kan håndtere dette på en enda bedre måte, sier Wilhelmsen.

– Den nye normalen

Brattland viser til at det er gjort øvelser og lagt planer for ulike scenarioer, særlig knyttet til sykehjem.

– Vi vet hva vi skal gjøre. Vi er bedre forberedt nå, mener han.

– Er det grunn til å frykte flere smittetilfeller i tiden som kommer?

– Jeg regner med at vi får flere importtilfeller. Det er mye reisevirksomhet, spesielt tromsøværinger som reiser ut og kommer tilbake. Sannsynligheten for flere smittetilfeller er stor. Da er det med en viss bekymring at mange ser ut til å ha glemt pandemien. Der er der risikoen virkelig ligger for et større utbrudd, svarer Brattland.

Han understreker at Tromsø ikke er unntatt for muligheten for et større utbrudd, slik det som har rammet i Nord-Sverige.

– Dersom en person som har få symptomer, men stor virusproduksjon, er i kontakt med mange andre i for eksempel utelivet, kan det gi et utbrudd som er vanskelig å håndtere. Derfor er det viktig at alle passer på å overholde smittevernreglene. Dette er den nye normalen, sier Brattland avslutningsvis.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken