Nytt isbjørndrama i Longyearbyen - ber folk være svært varsomme

Her er isbjørnen i Longyearbyen på morgenen 2. juledag.

Her er isbjørnen i Longyearbyen på morgenen 2. juledag. Foto:

DEL

En isbjørn på bytur vakte oppstandelse i Longyearbyen på morgenen 2. juledag.

Sysselmannen på Svalbard ba befolkningen om å holde seg innendørs, helt til isbjørnen etter hvert ble jaget ut av bebyggelsen og over Longyearbreen.

Lørdag er imidlertid isbjørnen tilbake i urbane strøk igjen - samtidig som været i området er for dårlig til at Sysselmannen får jaget bjørnen så langt vekk fra Longyearbyen som de ønsker.

I en pressemelding skriver Sysselmannen at planen var å bruke helikopter for å presse bjørnen i retning Van Mijenfjorden. Den siste posisjonen på bjørnen var innerst i Bjørndalen.

– Det betyr at vi ikke fullt ut kan forutse hvilken vei bjørnen beveger seg videre. Vi ber derfor nå om at folk er svært varsomme når de ferdes ute. Gi beskjed til Sysselmannen dersom det observeres isbjørn eller bjørnespor. Ring 112., sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Sysselmannen vurderte tidligere i dag muligheten for å bedøve bjørnen og frakte den bort med helikopter, men det er ikke tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse tilgjengelig i Longyearbyen i jula for å kunne gjennomføre dette.

- Vi har fortsatt høy beredskap for å forsøke å observere isbjørnen dersom den skulle nærme seg Longyearbyen igjen. Det er imidlertid vanskelig å forutse hvilken vei den da velger; det kan være samme vei som tidligere eller via Bjørndalen og Vestpynten - eller en helt annen vei. Vi understreker også viktigheten av at folk følger med og melder ifra hvis de ser bjørnen eller bjørnespor, sier Kjerstin Askholt.

Her er en video av bjørnen fra 2. juledag:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken