Fredag morgen var en av bussene til Boreal transport i Harstad på vei for å hente skoleelever i Brokvik. Da bussen passerte krysset inn til Sørvik, blir sjåføren oppmerksom på et vogntog som kommer ned bakken i den slake venstresvingen.

– I bakken på vei oppover ser sjåføren at et isflak reiser seg i vinden og kommer susende mot bussen. Isflaket dundrer inn i ruta som regelrett eksploderer, sier daglig leder Roger Mikalsen i Boreal transport.

Erfaren

Sjåføren er ifølge Mikalsen en garvet sjåfør med lang erfaring. Han holdt hodet kaldt og kjørte videre til han kom til første avkjørsel.

– Hadde isflaket truffet litt annerledes, ville sjåføren vår vært død. Heldigvis gikk det så bra som det gjorde, og at det ikke var kommet elever om bord, sier Mikalsen.

Sjåføren kjørte om lag en kilometer til før han fikk stoppet.

– Han ble ikke skadet. Som sagt er det en erfaren sjåfør som tok det hele med fatning. Han kjører skolebussen for oss på morgenen, før han starter på jobb ved en annen bedrift i Harstad.

– Burde sjekket

– Veien er en farlig plass å oppholde seg, og dette er et godt eksempel på det, sier Robin Andersen som var fører av ulykkesbussen.

Han sier at han kunne lett ha mistet livet dersom ikke marginene hadde vært på hans side.

– I ytterste konsekvens kan det gå liv tapt, og jeg kunne blitt drept i denne ulykka. Det er ingen tvil om hvor ansvaret ligger, og det er hos sjåføren av vogntoget.

Andersen er en erfaren sjåfør som har kjørt både buss og langtransport i mange år. Han har alltid hatt som rutine å sjekke taket på containere og skap.

– At det ligger is oppå containerne er regelrett livsfarlig. Man bør alltid sjekke om det ligger noe på taket som kan ramle ned, sier Andersen.

Han ber nå Biltilsynet gjøre grep for å unngå slike episoder i framtida.

– Hadde jeg hatt elever om bord i bussen, ville de fått en solid glassprut over seg, og kanskje blitt skadet, sier Andersen.

Advarer sjåfører

Politibetjent Knut Grimsbo i Utrykningspolitiet sier at sjåføren var svært heldig.

– Dette kunne gått mye værre. Vi vil nå gå ut og advare transportbransjen, og ber de sjekke taket på bilene sine før de legger ut på veien, sier Grimsbo.

Han vet foreløpig ikke hvilket selskap dette dreier seg om, men påpeker at det antakelig ikke vil få noen konsekvenser for sjåføren av vogntoget.

Ønsker kontakt

Roger Mikalsen forklarer at de holder på å gå gjennom overvåkningsvideoen fra kameraet som er installert i front av bussen.

– Dette gjør vi for å se om vi finner ut hvilket transportselskap det er snakk om, slik at vi får kontakt med sjåføren av vogntoget, sier Mikalsen.