WHO valgte universitetet i Tromsø

AKUPUNTUR: Universitetet i Tromsø forsker på folkemedisin og alternative behandlinger.

AKUPUNTUR: Universitetet i Tromsø forsker på folkemedisin og alternative behandlinger. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Samarbeider om folkemedisin og alternativ behandling.

DEL

WHO har nettopp utpekt sitt første samarbeidssenter i Nord-Europa innen folkemedisin og alternativ behandling. Det ligger ved Universitetet i Tromsø, skriver uit.no.

Dette betyr veldig mye for oss og er en stadfestelse på vår internasjonale status. For Universitetet i Tromsø (UiT) er dette en anerkjennelse av at vi tør å gå foran og ligger i front på tema som kanskje kan være kontroversielle.

Det sier professor Vinjar Fønnebø, leder for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Det medisinske fakultet ved UiT, til uit.no.

Kommunikasjon og kompetanse

NAFKAM skal blant annet bistå Verdens helseorganisasjon (WHO) ved å kurse forskere fra hele verden i hvordan man best kan tilnærme seg folkemedisin og alternativ behandling som forskningsområde.

I tillegg skal NAFKAM bidra til at forskningsmetodene blir enda bedre. NAFKAM skal også fremme kommunikasjon og informasjon innen fagfeltet ved å oppdatere sin egen database. Dessuten skal WHO bruke ekspertisen ved NAFKAM når de måtte ha behov for det.

Suksessfullt samarbeid

– I look forward to our successful cooperation, skriver Dr. Nata Menabde i bekreftelsesbrevet fra WHO. Menabde er Deputy Regional Director ved WHOs regionale kontor i Europa.

NAFKAM vil arrangere to-tre internasjonale workshops for forskere hvert år, ulike steder i verden. Dette er noe senteret allerede har erfaring med, skriver uit.no.

Northern Light Workshop

– På det årlige «Northern Light Workshop»i Tromsø, har det deltatt forskere fra alle kontinenter. Vi har også holdt kurs i Beijing, Shanghai og i Geneve. I løpet av 2008 vil det blant annet bli holdt workshop for forskere fra Guatemala og Mexico, forklarer Fønnebø.

To sentre i Tromsø

WHO har en rekke samarbeidssenter innen ulike områder. NAFKAM vil inngå i det globale nettverket som består av WHOs samarbeidende sentre innen «traditional medicine», det vil si innen folkemedisin og alternativ behandling. Med NAFKAM fins det nå 19 slike sentre rundt om i verden, hvorav to er i Europa; i Tromsø og Milano.

WHO har i alt seks samarbeidende sentre i Norge, to i Oslo, ett i Bergen, ett i Trondheim og to i Tromsø. Det andre i Tromsø er Nasjonalt senter for telemedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Avtalen mellom NAFKAM og WHO gjelder for fire år, men kan bli fornyet hvis partene ønsker det, skrier uit.no.

Artikkeltags