- Wahabistisk islam er uønsket i Norge

SMÅ MARGINER: - I wahabismen er det - for å si det slik - lite marginer å gå på, sier religionsforsker Kari Vogt.

SMÅ MARGINER: - I wahabismen er det - for å si det slik - lite marginer å gå på, sier religionsforsker Kari Vogt. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

- Det er ikke ønskelig at den saudiarabiske, wahabistiske varianten av islam skal få fotfeste i Norge, sier religionsforsker Kari Vogt.

DEL

Kari Vogt er tilknyttet Universitetet i Oslo og regnes som Norges fremste kjenner av islam, med en rekke bøker, vitenskapelige studier og artikler om emnet på cv-en.

Hennes bok «Islam i Norge» er et standardverk om emnet.

Misjonering

Vogt sier til Nordlys at store nettverk av rike saudiere driver en utstrakt sponsing og finansiering av prosjekter i mange verdensdeler.

- De har sine misjonsmarker over hele verden. Blant annet i Afrika er det høy aktivitet på misjonering ved hjelp av økonomiske midler, opplyser hun.

Vogt er heller ikke i tvil om at det ikke er den mest liberale formen for islam som gror opp der saudiske petrodollar blir plantet.

- Det er wahabistisk islam det handler om, en ganske streng og spesiell versjon av islam. I wahabismen er det - for å si det slik - lite marginer å gå på, sier Vogt.

- Wahabismen har ikke elementer av terrorisme i seg, men det er klart at det heller ikke er en form for islam vi ønsker her i Norge, understreker Vogt.

Høyt på skrytelista

Vogt kjenner også til det planlagte moskèprosjektet i Tromsø og er litt skeptisk når det gjelder hvor lett det vil bli å få alt finansiert utenfra.

- At det skal strømme en så stor mengde penger fra saudiarabiske givere til moskèprosjektet i Tromsø, synes jeg nok høres litt voldsomt ut. Jeg kjenner til løfter som aldri har materialisert seg i faktiske penger, sier Vogt.

Lite i Oslo

Hun understreker at hun har ikke detaljert kjennskap til saken i Tromsø, men at det f.eks. i Oslo er lite saudiarabisk sponsing.

- Dette er ikke noe stort innslag her i Oslo. Ingen prosjekter her er fullfinansiert fra Saudi-Arabia.

Vogt ser imidlertid at det kan være spesielle grunner til at nettopp mosképrosjektet i Tromsø kan bli et populært sponsorobjekt, fordi en prangende moskébygning så langt nord som i Tromsø, vil framstå som et særdeles markant symbol på islams store utbredelse og sterke frammarsj.

- Det er nok slik at «arktisk islam» og den nordligste moské i verden ville kunne ha en framtredende plass på skrytelista, sier Kari Vogt.

Ekstremt konservativ

Årsaken til at hun mener wahabismen er et uønsket ideologisk element i Norge, er dens ekstremt konservative karakter. Den ser både vestlig kultur og annen muslimsk kultur som fiende.

- Den wahabistiske retningen er pietistisk streng og tolererer ikke engang andre retninger innenfor islam. Alle som på noen punkter har avvikende meninger, anser wahabittene som motstandere. Alternative islamtolkninger er haram - det er forbudt, forteller Vogt.

Artikkeltags