Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer kommunal ulydighet

Artikkelen er over 11 år gammel

Krever penger før de setter i gang reform.

Det er stor, tverrpolitisk irritasjon over at Tromsø kommune skal innføre samhandlingsreformen allerede før den er vedtatt.

– Da jeg flyttet fra landet til Håpet, skjønte jeg allerede etter det første innbruddet at jeg måtte skaffe meg lås på døra. Nå må vi i Tromsø kommune skjønne at det er det samme vi må gjøre når staten nå forlanger at vi skal iverksette en ny, svær reform som det ikke følger nok penger med, sa Tor Egil Sandnes (Frp).

Han var ikke alene om å ønske lås på døra. Mottakelsen i formannskapet i Tromsø av den store samhandlingsreformen til tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen, kan best beskrives som utstrakt irritasjon.

Barnehagereformen

– Hvorfor skal Tromsø kommune implementere en reform som ingen politiske organer har vedtatt? Som i tillegg ligger an til å bli nok et svarteperspill hvis vi ikke heiser opprørsfanen mot dette, sa Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Flere var åpenbart fristet til en smule kommunal ulydighet.

– Jeg må innrømme at jeg godt kunne tenke meg at vi var litt opprørske i denne saken. Staten finansierer aldri de store reformene fullt ut, uttalte Øyvind Hilmarsen (H).

Alle i formannskapet er pinlig oppmerksomme på resultatet av det forrige store reformløftet regjeringen iverksatte. Tromsø kommune var kanskje flinkest i klassen til å oppfylle regjeringens krav om full barnehagedekning. Men 45 millioner av denne kostnaden har Tromsø fortsatt ikke fått dekket fra regjeringen.

Være forsiktig

– Det er litt spesielt at vi skal iverksette før Stortinget har vedtatt reformen. Her må vi være svært forsiktige og ikke bruke mer enn vi får, mente Aps gruppeleder, Elisabeth Steen.

Varaordfører Gunhild Johansen (SV) mente imidlertid man måtte komme i gang.

– Vi bør søke finansiering straks, sa Johansen.

Saken skal til sluttbehandling på neste kommunestyremøte.