Vurderer å trykke Muhammed-tegninger

SJEFREDAKTØR: Hans Kristian Amundsen.

SJEFREDAKTØR: Hans Kristian Amundsen.

Artikkelen er over 8 år gammel

Sjefredaktør Hans Kristian Amundsen vurderer å trykke Muhammed-karikaturene i Nordlys.

DEL

I forbindelse med en undersøkelse gjort av NRK etter forrige ukes nyhet om nok et planlagt terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten, uttaler sjefredaktør i Nordlys Hans Kristian Amundsen at han vurderer å trykke Muhammed-karikaturene.

–Nordlys har ikke trykket Muhammed-karikaturene. Vi har vurdert det ved flere anledninger, men vurdert det som ikke journalistisk relevant for oss, sier Amundsen.

Han sier det er uaktuelt å delta i noe slags «solidaritetsaksjon».

Relevant

– Hver enkelt redaktør og avis må ut fra sitt ståsted vurdere om det er relevant å trykke de karikaturene, sier Amundsen.

– Det vi åpenbart må forholde oss til er det som kan komme til å skje; massedrap i Jyllands-Posten.

– Planen de ser ut til å ha hatt av det som er lekket ut er at de skulle skyte og drepe så mange som mulig i lokalene, halshogge de og kaste hodene ut på Rådhusplassen. Vi snakker om at de planla det mest avskyelige angrep på frie massemedier i verden som vi vet om. Og det skjer i hjertet av fredelige Skandinavia. Da mener jeg at vi som redaktører bør tenke oss om på nytt om det kunne tjene en hensikt å publisere de omstridte tegningene, for å synliggjøre at et angrep på Jyllands-Posten er et angrep på hele den frie presse, sier han.

Ikke besluttet

Amundsen understreker at han ikke har besluttet noe ennå.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Nils E. Øy sier at om Amundsen bestemmer seg for å trykke karikaturene så vil de selvsagt forsvare hans beslutning, men advarer mot noe samordnet aksjon.

– Min mening er at redaktører ikke bør opptre i samordna aksjon for det som er overordnet for massemedia er mangfold. Hver enkelt redaktør må selv treffe sin avgjørelse. Det kan godt være det er mange redaktører som velger å gjøre det, og det må vi forsvare, men at noen skal forlange at alle redaktører skal delta i en samordna aksjon, det strider mot det vi redaktører tror på, sier han.

Artikkeltags