Bilen til Øyvind Danielsen duger ikke for en minister. UD vil heller frakte biler fra Oslo til Tromsø før klimamøte.

Hybridbilen Lexus RX400h har vært førstevalget når notabiliteter som Bill Clinton og kongeparet har besøkt ishavsbyen. Også foran et utenriksministermøte og miljøkonferanse neste uke har flere lokale firmaer vært involvert i å skaffe til veie et antall av biltypen.

Avbestilt

Men i forrige uke kom kontrabeskjeden. Bilene, som har vært reservert i fire måneder, skulle ikke brukes likevel.

– Vi har en forpliktende avtale med OMT Limousine i Oslo, sier mediekontakt Christian Hansson i UD til Nordlys.

De som har vært involvert med å skaffe biler i Tromsø er overrasket, men lite villige til å legge seg ut med departementet på trykk.

– Helt borti natta, sier en aktør som har hatt mange oppdrag i forbindelse med offisielle besøk.

Må være svart

Utenriksdepartementet oppgir i sine bilspesifikasjoner at farkostene skal være komfortable og svarte. Sikre kilder sier at ingen andre steder i landet kan by på så mange svarte RX400h som nettopp Tromsø.

Luksus-SUVen har en hybridmotor med både batteri og bensin, og er svært miljøvennlig tross sin størrelse. Og miljø bør man jo være opptatt av når temaet for konferansen og utenriksministermøtet er issmelting og klimaendringer.

God plass til minister

Øyvind Danielsen har nylig kjøpt sin andre Lexus RX400h. Han var ikke blant dem som skulle låne ut bil til utenriksministerne. Han kan bekrefte at det er bakseteplass til en svært lang minister.

– Baksetet kan skyves bakover. Det burde være bra med plass.

For Danielsen var både miljø og drivstofføkonomi utslagsgivende da han valgte Lexus for andre gang.

– Den bruker en liter på mila under bykjøring, det er svært lite for en så stor bil. På landevei kommer jeg ned i 0,7 liter.

Bilen har en veiledende pris på 850.000 kroner.

– Det er ikke mulig å få så mye bil for pengene i andre merker som Volvo, Mercedes og BMW. Da må du opp i to millioner.

Miljøvennlig

– Vi frakter et antall biler fra Oslo til Tromsø. Så mye mer kan jeg ikke si, dette oppdraget er omfattet av strenge sikkerhetstiltak sier daglig leder Jan Erik Jensen i OMT Limousine.

– Dette oppdraget gjelder jo ikke bare miljøkonferansen, men også ministermøtet. Derfor er jeg bundet av Sikkerhetsloven, sier Jensen.

Han var forberedt på at det ville bli stilt spørsmål ved at biler fraktes fra Oslo for å transportere ministerne.

– Men jeg kan forsikre at miljøaspektet er viktig i vår kontrakt med UD. Fem prosent av fakturasummen skal brukes til å kjøpe klimakvoter. Og disse bilene fraktes så miljøvennlig som mulig.

Bilene kjøres fra Oslo til Trondheim, og fraktes opp til Tromsø med Hurtigruten.

– Jeg tør også påstå at en hybrid-Lexus forurenser tre ganger så mye som en av våre biler. Det er toliters dieselmotorer med partikkelfilter. For øvrig kjører vi piggfritt! sier Jensen.

- Leverandøren velger transport

- Det er ikke riktig at UD har vraket miljøbilen. Vi har en rammeavtale med en leverandør, slik reglene krever, og det er leverandøren som velger transport. Utenriksdepartementet har ikke vært inne i saken på noe tidspunkt, sier Bjørn Jahnsen, kommunikasjonssjef i UD til Nordlys.

PS: Det må nevnes at både Kong Harald, den islandske statsministeren og prins Albert kjører Lexus-hybrid. (ANB)