Gå til sidens hovedinnhold

Vogntog manglet kjetting og hadde utslitte dekk

Artikkelen er over 7 år gammel

Og flere vogntogsjåfører sov kun fire timer i døgnet og hadde ikke nødvendig kompetanse for å kjøre vogntog. Les hva Statens vegvesen avdekket i helga.

Statens vegvesen i Region nord kontrollerte i helga vegene i nord med spesielt fokus på tungtransport. Kontrollørene avholdt kontroller på utvalgte strekninger, grenseoverganger og fjelloverganger som er kjente strekninger hvor vogntog skaper trafikkfarlige situasjoner og problemer på vinterføre.

Hensikten med kontrollene var å forebygge trafikkulykker og bidra til bedre fremkommelighet på veiene i Nord Norge.

Statens vegvesens kontrollør i Midt Troms, John Rune Vaeng, forteller at flere ble tatt i kontroller i Midt Troms i helga.

- Vi kontrollerte strekninger på E6 i Målselv og E6 i Salangsdalen i Bardu, og det var flere som ble tatt for å kjøre tungtransport med manglende kjetting og utslitte dekk, forteller Vaeng.

Sov kun fire timer i døgnet

- Vi hadde også to anmeldelser på alvorlig brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelser, sier Vaeng videre, og påpeker at det var alvorlige brudd.

- Vi snakker her om at to sjåfører hadde en døgnhvile ned mot kun fire timer, sier han.

Vaeng varsler flere og hyppigere kontroller framover.

- Vi ser at det er behov for flere og hyppigere kontroller, og spesielt i disse vintertider. Og de manglende vi avdekket med kjettinger og utslitte dekk har i aller høyeste grad med trafikksikkerheten og gjøre. Det blir en del kontroller framover, både dag og natt, sier han.

Hadde ikke yrkessjåførkompetanse

I Skibotndalen ble 39 kjøretøy kontrollert i helga. Her var det en rumensk sjåfør som ble stoppet fredag som ikke hadde kurset for yrkessjåførkompetanse som man må ha for å kjøre tungtransport i Norge, opplyser Statens vegvesen. I Skibotndalen ble det også registrert flere avvik på slitte dekk, dekk som ikke var egnet for føret og avvik for manglende kjetting.

I Finnmark ble totalt 30 kjøretøy kontrollert i helga; 14 norske kjøretøy, fire nordiske, fire latviske og åtte russiske.

- Vi utskrev to bruksforbud på henger som hadde sommerdekk, en norsk og en latvisk. Disse la på kjetting før videre kjøring, opplyser Statens vegvesens kontrollør Sten-Kristian Berg i Finnmark.

I tillegg skrev de ut to bruksforbud på førers sikt fra førerplass og tre gebyrer hvor ett var på førerkort, ett på dekk under lovlig minimum på henger og ett på dekk under lovlig minimum på trekkbil.

Kommentarer til denne saken