– Visste Norge ville komme sist

AKTIV PÅ FACEBOOK: Tove Ovesen skapte engasjement på Facebook lørdag kveld.

AKTIV PÅ FACEBOOK: Tove Ovesen skapte engasjement på Facebook lørdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

"Skal Norge representere Norge så er det kanskje på tide at vi får bort Russere, Afrikanere, Svensker og Iranere til å fremføre oss?", skriver kystpartipolitikeren Tove Ovesen på sin facebookprofil. Si din mening: Går Ovesen for langt?

DEL

Mens stemmene rullet inn under ESC, og Norge satte rekord i antall land vi ikke fikk poeng fra, skrev Ovesen følgende på sin åpne Facebook-side:

"Herregud kor normal æ egentlig er.............................ikke nokka forfær over at Sverige vant og at Norge tapte mgp. Kanskje æ skulle vært i juryen???? Skal Norge representere Norge så er det kanskje på tide at vi får bort Russere, Afrikanere, Svensker og Iranere til å fremføre oss? Jaja, det var nu bare mine tanka"

– Jeg sjikanerer ikke andre, det handler kun om at jeg vil at vi skal vise fram det norske. Det er ikke lenger ordentlig Grand Prix, det er bare jåss. Før elsket jeg det, nå hater jeg det, slår Tove Ovesen fast overfor Finnmarken.

Foran fjorårets kommunevalg var hun Kystpartiets ordførerkandidat. Nå representerer hun Kystpartiet i bystyret og formannskapet i Vardø og er også leder for komiteen for teknisk, plan, næring og kultur.

Forutså vinner og taper

Etter å ha sett landskampen på TV lørdag kveld, slo Ovesen over til ESC-sendinga for å få med seg resultatene, mens hun fulgte med på hva venner og bekjente skrev på Facebook.

–Jeg visste at Norge kom på sisteplass, og at Sverige eller Russland kom til å vinne, sier Ovesen, som selv ikke har sett alle de andre landenes bidrag.

–Jeg skjønte resultatet etter å ha lest litt rundt på Facebook på andres profiler. Jeg har så vidt hørt det russiske bidraget, med babushkaene. Det hadde vært tøft om de vant, skikkelig ur-russisk musikk, mener Ovesen.

Mange er enige

Etter at Ovesen postet statusen lot ikke tilbakemeldingene vente på seg. 37 personer har trykket "liker" på statusen, og 166 kommentarer er lagt til. Enkelte støtter vardøkvinnen, med kommentarene "Trur du er inne på noe?", "HELT ENIG!!!!", "Helt rett Tove! Det er ikke rasistisk å si det!" og "ENIG. Han va IKKE norsk!".

– Jeg ble litt overrasket over alle kommentarene som kom, men de viser jo også at mange mener det samme som meg. Det er ikke noe galt i å si det jeg sier. Det er nok mange flere som er enige, men de tør ikke å si det, sier Ovesen.

Er du rasist?

– Nei, ikke i det hele tatt og det har jeg aldri vært. Jeg er i Spania hele vinteren med bare utlendinger og det har bodd tamiler her i Vardø som jeg nå savner kjempemasse. Om jeg skulle være rasist, så måtte det være fordi jeg misliker nordmenn mer enn utlendinger, sier Ovesen.

Hun mener ESC er en av de viktigste mulighetene for Norge å vise fram sin norske kultur. Den muligheten mener hun Norge skal bruke på å vise det ur-norske. Utlendinger er hjertelig velkomne til Norge, men de skal ikke vise fram sine land, men Norge, under Grand Prix.

– Det irriterer meg at vi skal være så "solidariske". Hva er egentlig viktigst for oss – ta vare på det norske, eller at andre skal få overta alt det norske vi har? Melodi Grand Prix er viktig for å vise hvem vi et utad, sier Ovesen.

Vil ha norske instrumenter

Hun mener at det ideelle norske ESC-bidraget skulle vært noe som følgende:

– Vi trenger ikke alle disse instrumentene fra andre land. Bruk heller musikere som framfører det norske og bruk tradisjonelle instrumenter – uten at vi nødvendigvis trenger å sende Nora Brocksted. Jeg hadde ikke vært mer stolt om for eksempel Odd Nordstoga sto og sang en svensk sang, sier Ovesen.

Privat utspill

Overfor Finnmarken bedyrer Ovesen at Facebook-statusen er hennes personlige mening, men i en av sine egne kommentarer på nettstedet drar hun selv inn partiet.

"Æ e jo i Kystpartiet, vi vil ha tilbake NORGE, og det gamle mgp. Verden er jo tydelig enig med mæ, vi ble jo sist som forventa."

– Dette er skrevet av private Tove, ikke politikeren, sier hun.

I 2009 vant norsk-hviterussiske Alexander Rybak for Norge. Var det også feil?

– Ja, for han deltok jo med sin russiske tradisjon, så det ble feil.

Artikkeltags